«Καμπανάκι» για το 2017 κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην Εκθεση Πεπραγμένων που παρέδωσε ο επικεφαλής του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «το 2016 δεν ήταν εύκολο έτος για την οικονομική πολιτική». «Ούτε θα είναι εύκολο το 2017 καθώς μάλιστα άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (τρίτου Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Για τα φορολογικά επισημαίνεται ότι «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της προσφοράς και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».
Για το ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμάται ότι «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο εκπαιδευμένων νέων και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».
Για την ανάπτυξη επισημαίνεται ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει νέες επενδύσεις. Αυτές θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αφού ο δημόσιος έχει πλέον σαφή όρια. Οι ξένες επενδύσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο».
Παραλαμβάνοντας σήμερα στο γραφείο του την Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2016 από τον Επικεφαλής του ανεξάρτητου θεσμού Καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης και ελπίζουμε τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη».
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, παραδίδοντας την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2016, παρόντος και του μέλους της επιστημονικής επιτροπής, αν. καθηγ. κ. Μιχάλη Ρηγίνου, αναφέρθηκε και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ανεξάρτητου γραφείου, αναφέρει η Ημερησία. Όπως είπε, είναι τακτικός συνομιλητής οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ.ά. και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις και επιχειρηματολογεί για τη βελτίωσή τους μέσω Εκθέσεων για τη λιτότητα, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, την απαίτηση περί μεγάλου ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, κ.λπ.
Ο κ. Λιαργκόβας ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βούτση γιατί έχει σταθεί αρωγός, όπως είπε, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την Έκθεση.