«Γόρδιος δεσμός» το σημερινό Eurogroup

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Οι πολιτικές σκοπιμότητας και οι συμμαχίες θα πάρουν σήμερα τον λόγο στο Eurogroup από τους τεχνοκράτες οι οποίοι μετά από περίπου δυόμιση ημέρες διαβουλεύσεων βρήκαν κάποια πρώτα σημεία σύγκλισης ή έστω συζήτησης ακόμη και σε δομικά θέματα της Ελληνικής Πρότασης.

Το πρώτο είναι ότι το θέμα της αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Την Παρασκευή εκπρόσωποι της Κομισιόν ξεκαθάριζαν ότι η διαπραγμάτευση από την πλευρά των δανειστών είχε ως σταθερές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά.

Χθες το πρωί μετά την επίσημη ολοκλήρωση των τεχνικών συναντήσεων η επιμονή τους φάνηκε να υποχωρεί υπό την προϋπόθεση το φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να παρουσιάσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα συνεχίσει ως έχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ένα δεύτερο θέμα που φάνηκε μια υποχώρηση είναι η συνέχιση του υπάρχοντος μνημονίου και η απαίτηση για αίτηση παράτασης από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το Σάββατο φάνηκαν να υποχωρούν σε αυτό το θέμα και να δέχονται την διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος- και άρα να μην χρειάζεται παράταση – φτάνει να περιέχει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.

Η διαφορά που θα πρέπει να λυθεί είναι ότι οι κοινοτικοί επιμένουν πως θα πρέπει να παραμείνουν και να εφαρμοστούν οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας την στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται καμία συζήτηση στο θέμα.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η πλευρά των δανειστών μπορεί να τα αποδεχθεί στο σύνολο τους φτάνει να υπάρχουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά δεν ήταν πρόχειρη στο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Με αυτά τα δεδομένα συντάχθηκαν τα δύο κείμενα θέσεων που θα πέσουν στο τραπέζι και θα δημιουργήσουν επιτέλους μια βάση διαλόγου για την Ελλάδα.

Το κείμενο των ελληνικών θέσεων ετοίμασαν ο υφυπουργός εξωτερικών υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές θέσεις κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την ειδική σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη κ. Έλενα Παναρίτη.

Το δεύτερο κείμενο με τις θέσεις των δανειστών ετοίμασαν οι γνωστοί μας από το Παρίσι Ι και Παρίσι ΙΙ κκ Ντρέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκοχιάλ (ΔΝΤ).

 

Οι πολιτικές συμμαχίες

Είναι δεδομένο ότι η όποια πρόταση για χαλάρωση και ελάφρυνση μέτρων έχει πολλοί περισσότερους εχθρούς παρά φίλους.

Ο υπουργούς οικονομικών κ Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει σύμμαχο μόνο τον Κύπριο και – ίσως – Μαλτέζο ομόλογό του.

Απέναντι του θα έχει σε ποιο ήπια κατάσταση τον Γάλλο και τον Ιταλό και πιο «σκληρούς» τον Γερμανό, τον Αυστριακό, τον Ολλανδό, την Φιλανδή και τους υπόλοιπους μνημονακούς τον Ιρλανδό τον Πορτογάλλο και τον Ισπανό.

Δίπλα τους αναμένεται να ταχθούν η Λετονία η Εσθονία ,η Σλοβενία και η Σλοβακία…

Είναι σαφές ότι στην σημερινή διαπραγμάτευση δεν θα παίξει ρόλο μόνο η λογική και η καθαρή οικονομική θεωρία, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητα του εκπροσώπου του κάθε κράτους μέλους και οι μεταξύ του συμμαχίες.

Οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία είναι λίγες αλλά όχι μηδενικές . Πάντως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία ίσως σε ένα έκτακτο Eurorgroup τις επόμενες μέρες ή ακόμη σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

 

Exit mobile version