Το πρόγραμμα της «Golden Visa» απέφερε στην χώρα μας πάνω από 4 δισ. ευρώ, ωστόσο η έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, προειδοποιεί για κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς πολλά ακίνητα αποκτήθηκαν με κεφάλαια ύποπτης προέλευσης.
Επιτυχημένο επενδυτικό πρόγραμμα ή εργαλείο για ξέπλυμα χρήματος; Οι άνθρωποι στην αγορά ακινήτων θεωρούν ότι το προγράμματος της «Golden Visa» διέσωσε την οικονομία κατά την περίοδο της βαριάς ύφεσης. Ωστόσο, πριν από μερικά 24ωρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρο Χρήματος εξέδωσε έκθεση στην οποία προειδοποιεί ότι τα κεφάλαια που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι πιθανόν να έχουν ύποπτη προέλευση.
Οι ενδιαφερόμενοι
«Μία ιθαγένεια η οποία προηγείται με πολύ σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες είναι οι Κινέζοι. Ακολουθούν οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι και υπάρχει και ενδιαφέρον από το Ιράν» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Δέσποινα Διαμαντίδου, προϊστάμενη Διεύθυνσης αδειών διαμονής.
Όσοι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράζουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, αποκτούν μέσω του προγράμματος δικαίωμα παραμονής στην χώρα ή αλλιώς «Golden Visa».
Από το 2013 έως το 2022 έχουν χορηγηθεί 10.000 άδειες παραμονής και έχουν εισρεύσει στην χώρα πάνω από 4 δισ. ευρώ.
«Έρχονται άνθρωποι από χώρες στις οποίες νιώθουν κάποιας μορφής ανασφάλεια και ζητούν να υπάρχει διαθέσιμο ένα σχέδιο Β’ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην χώρα από την οποία προέρχονται» αναφέρει ο Πάνος Ροζάκης, που είναι ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων.
Αλλάζει η νομοθεσία
Από την 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή αλλαγή στην νομοθεσία που προβλέπει διπλασιασμό του κόστους αγοράς «Golden Visa» στο κέντρο της Αθήνας, στα Νότια Προάστια, την Μύκονο και την Θεσσαλονίκη από τις 250 στις 500 χιλιάδες ευρώ.
«Η κυβέρνηση θεωρώ ότι το διπλασίασε διότι αντιλήφθηκε το πρόβλημα που υπήρξε στην αναζήτηση στέγης. Για αυτόν τον λόγο προχώρησε στην αύξηση του ορίου ειδικά σε αυτές τις περιοχές» τονίζει η κ. Διαμαντίδου.
Μηχανισμοί νομιμοποίησης χρημάτων τα προγράμματα «Golden Visa»
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρο Χρήματος, τα προγράμματα «Golden Visa» λειτουργούν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα ως μηχανισμοί νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες.
«Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμά της για τον ίδιο λόγο. Αντιστοίχως η Ιρλανδία έκλεισε το πρόγραμμά της απότομα διότι υπήρχαν κάποιες υποψίες διαφθοράς. Το ίδιο και η Μεγάλη Βρετανία το έκλεισε σε μία ημέρα μέσα και δεν εξήγησαν τον λόγο» πρόσθεσε ο κ. Ροζάκης.
Ως μοναδική εγγύηση για τον έλεγχο νομιμότητας των προς επένδυση κεφαλαίων λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.