«Golden Visa»: Πώς αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς από 1η Σεπτεμβρίου

Golden Visa

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αλλάξει ριζικά ο «χάρτης» της κτηματαγοράς της χώρας μας καθώς ακριβαίνει το πρόγραμμα της Golden Visa.

Δηλαδή το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε πολλές περιοχές της χώρας θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται δε πως για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας  η κυβέρνηση νομοθέτησε από την περασμένη Άνοιξη νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) το οποίο αναφέρει πως:

Το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»

Φέτος το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ καθώς οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται δε πως το 2023  ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό  από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν  το 2022 καθώς οι  αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν  στις 8.516 και οι τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα διαμορφώθηκαν σε 1.802.

Το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ

Όσο ισχύει ακόμα το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου και την απόκτηση της Golden Visa από ξένους υπηκόους, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες κυρίως για ξεχασμένα ακίνητα, μισοτελειωμένες οικοδομές, παλαιές μονοκατοικίες, αλλά και για μεγαλύτερα ακίνητα που θέλουν να τα αποσύρουν από τις μισθώσεις λόγω παλαιότητας.

Σημειώνεται δε πως σε δύο μέτωπα κινείται το  «παιχνίδι» της μεταβατικής περιόδου: όσοι είχαν ή διαθέτουν ακόμα, έτοιμα προς αξιοποίηση, ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, προσπαθούν να πουλήσουν υψηλότερα μέσω κυρίως μεσιτικών γραφείων, σε ενδιαφερόμενους Κινέζους, Τούρκους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που μένουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω Golden Visa και ασχολούνται με την αναζήτηση σχεδόν έτοιμων ακινήτων για να τα μεταπουλήσουν σε τρίτους που θέλουν τη «χρυσή βίζα».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά μισοτελειωμένα ακίνητα ή άλλα που χρειάζονται εργασίες και ανακαίνιση, και οι ιδιοκτήτες ψάχνουν κατασκευαστικές εταιρείες να τα αποπερατώσουν και στη συνέχεια οι ίδιες να τα διαθέσουν μέσω Golden Visa. Εδώ οι διαδικασίες είναι περισσότερο σύνθετες και κοστοβόρες, καθώς ναι μεν ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει πάνω από το όριο των 250.000 ευρώ, αλλά οι κατασκευαστές αποφεύγουν τα συγκεκριμένα ακίνητα λόγω των επιβαρύνσεων που προκύπτουν πέρα από την αγορά (εργασίες αποπεράτωσης, προμήθεια του ξένου μεσίτη με τον οποίο συνεργάζονται (στην περίπτωση της Κίνας φτάνει το 20%), ΦΠΑ, άλλοι φόροι κλπ).

 

 

Exit mobile version