Γιατροί άγονων περιοχών: Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

γιατροί

Τροποποιείται  η Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα σε γιατρούς άγονων περιοχών.

Όπως είπε σήμερα υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA «σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Αλλάζω λοιπόν την Υπουργική Απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και λέω ότι αυτόματα, όταν σε μία περιοχή πάνω από 2 – 3 φορές βγαίνει άγονη μια πρόσκληση, αυτομάτως αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή έχει επιπλέον αμοιβή ο γιατρός, το ίδιο και ο νοσηλευτής».

«Στον νομό Λακωνίας έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα να βρούμε γιατρούς. Κάνουμε διαρκώς προσκλήσεις και δεν βρίσκουμε. Η Σπάρτη, με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση, θα είναι άγονη και ο γιατρός που θα πηγαίνει να υπηρετήσει θα έχει συν τα χρήματα της άγονης περιοχής», συμπλήρωσε .

Για τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπεται διαφορετικό καθεστώς σε όσους γιατρούς επιλέξουν να ενισχύσουν με την προσφορά τους τα νησιά. «Για τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει ότι ένας γιατρός από ένα αστικό κέντρο αν θέλει να πάει έναν μήνα έως 3 μήνες σε ένα νησί, παίρνει επιπλέον του μισθού του, 1.900 ευρώ. Εμείς αυτό το κάνουμε 2.100 ευρώ και νομιμοποιούμε στον δήμο να του δίνει σπίτι» τόνισε.

Για τις  ελλείψεις σε νοσοκομεία

Σχετικά με τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το κράτος κινείται προς τη λύση του προβλήματος αυτού, με ανακοινώσεις που αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

«Στην Κω έχουμε κάνει πρόσκληση για πρόσληψη 4 μονίμων παθολόγων 14 φορές και έχουν βγει άγονες, και για παιδιάτρους 11 φορές και έχουν βγει άγονες. Δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει προσπαθήσει να βρει γιατρούς για την Κω. Προσπαθεί διαρκώς. Έχω μιλήσει και με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της νήσου, εκείνη μου είπε ως πρόταση να βάλουμε στρατιωτικούς γιατρούς. Έχουμε χρησιμοποιήσει στρατιωτικούς γιατρούς σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας. Με τις ένοπλες δυνάμεις έχουμε πολύ καλή συνεργασία. (…) Δεν φτάνει αυτό. Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο, μηδέν πηγαίνουν στις προσκλήσεις, 9 παθολόγοι είναι έξω, ιδιώτες. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί ένας ιδιώτης παθολόγος στην Κω να αδιαφορεί για το νοσοκομείο που δεν μπορεί να λειτουργήσει; Δεν μπορεί. Μια χαρά δικό τους θέμα είναι. Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό του σκέλος και το δημόσιο σκέλος αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα υγείας. Δε λέμε να δουλέψει κανένας μόνος του».

«Το κράτος θα δράσει, θα το δείτε τις επόμενες ημέρες, θα βγάλω απόφαση για αυτό το θέμα. Δε δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή, να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών στην ίδια ειδικότητα οι οποίοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να συζητήσουμε για κίνητρα, για αμοιβές, για ό,τι θέλετε, αλλά στο τέλος πρέπει να μπουν γιατροί στο νοσοκομείο. (…) Θα πρέπει οι ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

 

Πώς θα κινηθεί το υπουργείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ;

«Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτήν την στιγμή τρέχουν δύο παράλληλες προσκλήσεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ, ψήφισα διάταξη προχθές στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να πάμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσληψής τους, σε μια προσπάθεια που και ο πρωθυπουργός έβαλε πλάτη για να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».

«Σκοπός μας να αποζημιώνουμε ευρύτερα την εξωσωματική»

Αναφερόμενος στο δημογραφικό και την σχέση που έχει με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Ο σκοπός μας είναι να αποζημιώνουμε ευρύτερα την εξωσωματική. Στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημογραφικού, η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε τη δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνουμε σε μεγαλύτερο εύρος την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος έχουμε ζητήσει από τις ιατρικές εταιρίες και ανεβάζουν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Είμαι βέβαιος, και αυτή είναι και η δική μου εισήγηση, να αποζημιώνουμε σε πολύ μεγαλύτερο εύρος την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσουμε την κάμψη του δημογραφικού μας δείκτη, που είναι το νούμερο ένα εθνικό μας πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι σε αυτόν τον τομέα».

Exit mobile version