Άφαντοι 920.000 οφειλέτες με χρέη 25 δισ. ευρώ

δάνεια

Στα αζήτητα παραμένουν ακόμη και σήμερα 920.000 οφειλέτες με χρέη 25 δισ. ευρώ καθώς οι  servicers δεν έχουν τα στοιχεία για να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Oυσιαστικά αυτό συμβαίνει επειδή οι servicers έχουν λάβει απαρχαιωμένα στοιχεία από τις τράπεζες και αυτό  έχει ως συνέπεια οι οφειλέτες αυτοί να αποτελούν τη μαύρη τρύπα στην προσπάθεια ρυθμίσεων, όπως αναφέρει η  εφημερίδα “Καθημερινή”.

Η πλήρης ουσιαστικά απουσία των βασικών στοιχείων για την επικοινωνία με 920.000 οφειλέτες – σε σύνολο 2,3 εκατ. που είναι οι οφειλέτες που συνομιλούν με τους servicers – δεν δυσχεραίνει απλώς την αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των οφειλών που υπολογίζονται σε 25 δις ευρώ, αλλά καθιστά ανέφικτη οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης συναινετικής λύσης, οδηγώντας τις περιπτώσεις αυτές σε αναγκαστική εκτέλεση. Ο φορέας των servicers, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ), ζητεί να επιτραπεί η πρόσβασή τους στα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω του taxisnet, αίτημα που εξετάζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε μια προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Οι δυσλειτουργίες των μηχανισμών

Παρά την πρόοδο, η αργή απαλλαγή νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα βάρη των χρεών που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη 20ετια αποδίδεται σε δυσλειτουργίες των μηχανισμών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε χρόνιες παθογένειες του δικαστικού συστήματος και αφορούν:

Οι εταιρείας διαχείρισης

Αξιοσημείωτο είναι δε πως και οι εταιρείες  διαχείρισης μπαίνουν  στον σκληρό πυρήνα του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες και κυρίως τα funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια. Αυτές έχουν πετύχει μέχρι σήμερα την εξυγίανση δανείων ύψους σχεδόν  10,3 δισ. ευρώ από το σύνολο των 98 δισ. ευρώ που ανέλαβαν να διαχειριστούν με έμφαση από το 2021 και μετά.

Επίσης επισημαίνεται πως το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που περιορίστηκε το πρώτο  τρίμηνο του 2024 στα 69,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59.4 δισ. ευρώ ανήκουν σε funds και τα 10,4 δισ. ευρώ σε τράπεζες.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, «το ληξιπρόθεσμο» ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και τα funds ως προς το σύνολο του ιδιωτικού χρέους μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2024 στο 59,9% από 69,9% το 2019, δείχνοντας τη σταδιακή αποκατάσταση όσον αφορά την εύρυθμη εξυπηρέτηση των οφειλών».

 

 

 

Exit mobile version