Quantcast
Γιατί η UniCredit αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία το 2024 - enikonomia.gr
share

Γιατί η UniCredit αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία το 2024

δημοσιεύτηκε:

Η UniCredit αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη της  για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για 2024.

Δηλαδή η τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία της  Ελλάδας θα “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2024 από 1,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τηςΤην στιγμή η τράπεζα  αποδίδει την αναβάθμιση αυτή στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που εξέπληξε θετικά το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της επιτάχυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ενώ για το 2025 παραμένει σταθερή η πρόβλεψη της στο 1,7% για τον  ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας  Ουσιαστικά η επιτάχυνση  της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε αύξηση των αποθεμάτων, σύμφωνα με την UniCredit.  Αλλά ο οίκος εκτιμά πως θα είναι ήπια η επίδοση το τρίτο τρίμηνο αλλά θα υπάρξει εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

«Η υγιής αύξηση της εγχώριας ζήτησης αντισταθμίζει εν μέρη την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών. Αυτό συμβαίνει επειδή η εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική. Οι πάγιες επενδύσεις ενδέχεται να υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση που θα δοθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που εισέρχονται από την ΕΕ και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση θα ωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, διότι  ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος από την εργασία» σημείωσε η UniCredit .

Για τον πληθωρισμό

Ο ιταλικός οίκος αναφέρεται στο θέμα του πληθωρισμού της χώρας.  «Ο πληθωρισμός  της Ελλάδας θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Αυτό θα συμβεί λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών. Η υποτονική παγκόσμια ζήτηση ενδέχεται να δυσκολέψει  τους κατασκευαστές  στο να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών στους πελάτες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών». Υπενθύμισε δε πως  ο πληθωρισμός της χώρας “τσίμπησε” στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, των τιμών των τροφίμων, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε σταθερός στο 3,7%.

Για τον προϋπολογισμό του 2025

Ενώ για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 είπε πως θα στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδόν στο 2% . Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει πως  θα έχει ουδέτερη δημοσιονομική στάση το 2025, συμπλήρωσε ο οίκος.  Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και του snowball effect στο χρέος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF) σε 153,1% και 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.