Η σύγκλιση σε μια λύση χαμηλού κόστους για το ελληνικό χρέος όπως την θέλει η Γερμανία και υψηλά πλεονάσματα για αρκετά χρόνια κρύβεται πίσω από τη δήθεν κόντρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν για τις προβλέψεις των ελληνικών πλεονασμάτων.
Την υποψία αυτή επιβεβαίωσε χθες με τον τρόπο του ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξη που έδωσε και όπως πάντα μονοπώλησε το θέμα της Ελλάδας. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών για τις προβλέψεις του Ταμείου παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο το Ταμείο υποτιμούσε στις προβλέψεις του τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστω και αν “στραγγίξει” όπως είπε τους πάντες και τα πάντα .
Από την απάντηση Τόμσεν προκύπτει ότι μόνο κόντρα δεν υπάρχει με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών αντίθετα τα δύο μέρη είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη της συμφωνίας στα ζητήματα που χωρίζουν εδώ και καιρό Βερολίνο και ΔΝΤ.
Η οριστικοποίηση των μέτρων στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα όταν θα επιστρέψουν οι δανειστές θα συμπληρωθεί και με μια λύση χαμηλού κόστους για την ελάφρυνση του χρέους η οποία φαίνεται ότι συμφωνήθηκε ατύπως στην Ουάσιγκτον . Η λύση αφορά σε μια υποσχετική για εφαρμογή από το 2018 των μεσοπρόθεσμων μέτρων της πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και αφορούν στη διαχείριση των 19 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο από το δάνειο του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 17 δισ. ευρώ από κέρδη των ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες και άρα είναι μηδενικού κόστους για τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΤ είπε χθες ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ και μακροχρόνια στο 20% του ΑΕΠ αποφεύγοντας να αναφερθεί στο είδος και την ένταση των μέτρων.
Θα συνοδευτεί όμως και από την υποχρέωση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από 2018 μέχρι και το 2023, με χειρότερο σενάριο τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2024 έως και το 2028 ο στόχος να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ . Χθες ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 είναι σημαντική και ότι το Ταμείο θέλει μικρή περίοδο μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων κάνοντας πολλά βήματα πίσω από τη θέση ότι πλεονάσματα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ δεν είναι εφικτά .
Ένας ακόμη λόγος που αυξάνει τις πιθανότητες για συμφωνία μέχρι και τις 22 Μαίου είναι και το γεγονός ότι το Βερολίνο θέλει να υπάρχει προοπτική συνολικής συμφωνίας μέχρι και τις αρχές Μαΐου αφού στις 14 του επόμενου μήνα που γίνονται οι κρίσιμες για την Γερμανίδα Καγκελάριο εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.