Quantcast
Γιατί αφήνουν τις κάρτες και πληρώνουν με IRIS - enikonomia.gr
share

Γιατί αφήνουν τις κάρτες και πληρώνουν με IRIS

δημοσιεύτηκε:

Τη νέα τάση στις πληρωμές που ονομάζεται ΙRIS φαίνεται πως προτιμούν αρκετοί πολίτες ηλικίας από 18-34 ετών ενώ αρχίζουν και γυρνούν τη “πλάτη” τους στις κάρτες.  Αυτό συμβαίνει επειδή   οι καταναλωτές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιούν μέσω του IRIS συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. H δε αύξηση των συναλλαγών προσεγγίζει ακόμα το 300% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Υπενθυμίζεται δε πως οι καταναλωτές μόλις ενεργοποιούν την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μετά έχουν τη δυνατότητα  να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Τα στοιχεία  του ΔΙΑΣ

Οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ κατέγραψαν για τρίτο συνεχόμενο έτος, το 2023 διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ το ύψος της αξίας τους κινήθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για τα 34 έτη λειτουργίας της εταιρείας ως του εγχώριου συστήματος πληρωμών.

Συγκεκριμένα, το 2023, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 406 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 450 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένης κατά 51,5% σε σχέση με το 2020, οπότε η αξία των συναλλαγών ανερχόταν σε 297 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σημειώθηκε ρεκόρ ημέρας στις 02/10/2023 με 5,2 εκατομμύρια συναλλαγές.

Ενισχυμένο το αποτύπωμα εισπράξεων επιχειρήσεων και οργανισμών – Καθολική υιοθέτηση του Κωδικού Πληρωμής RF/QR

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς αποτελούν το 37,6% (153 εκατομμύρια) του συνόλου των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2023. Διπλασιάστηκαν το 2023 οι επιχειρήσεις που διασυνδέονται με τη ΔΙΑΣ για τις εισπράξεις τους, σε σύγκριση με το 2020, και τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε πράξη η υιοθέτηση του κωδικού RF/QR σχεδόν από το σύνολο (98%) αυτών.

Υποσύνολο των τραπεζικών μεταφορών πίστωσης αποτελούν οι άμεσες μεταφορές πίστωσης, οι οποίες το 2023 αποτέλεσαν το 43,4% των διατραπεζικών εμβασμάτων και ανήλθαν σε 36,8 εκατ. συναλλαγές, ενισχυμένες κατά 109,4% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, σχεδόν 1 στα 2 διατραπεζικά εμβάσματα διακινήθηκαν άμεσα το 2023, αξιοσημείωτη αύξηση από 1 στα 7, που ήταν το 2020. Ρεκόρ ημέρας σημειώθηκε στις 27/12/2023 με 647 χιλιάδες άμεσες μεταφορές πίστωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες μεταφορές πίστωσης αποτελούν το 11% του συνόλου των μεταφορών πίστωσης, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων/πληρωμών των επιχειρήσεων και οργανισμών δεν γίνεται με άμεση πίστωση.

Ισχυρά ανοδικά μεγέθη για τις διατραπεζικές υπηρεσίες IRIS payments

Το 2023 ενισχύθηκε σημαντικά η διατραπεζική υπηρεσία IRIS payments, η οποία παρέχεται από τις τράπεζες, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ, με στόχο την εξασφάλιση συναλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια. Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξελικτική πορεία των συναλλαγών αυτών το 2023 συγκριτικά με τα προ τριετίας δεδομένα (2020), καθώς καταγράφεται ενίσχυση της τάξεως του 2540% (IRIS P2P), 1125% (IRIS P2B) και 373% (IRIS eCommerce).

Παράλληλα, οι χρήστες του IRIS P2P ανέρχονταν στις 31/12/2023 σε 2,2 εκατομμύρια (μηνιαίο ρεκόρ με 102 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2023), μέγεθος υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020, με το 70% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Την ίδια ημέρα 155 χιλιάδες ήταν οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% εν συγκρίσει με το 2022 και τριπλάσιο έναντι του 2020. Το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshops στην υπηρεσία IRIS eCommerce ανήλθε σε 3,5 χιλ. το 2023, ενισχυμένο κατά 19 φορές σε σχέση με το 2020.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του 2023, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ Σταυρούλα Καμπουρίδου δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μάρτυρες άλλης μιας χρονιάς ουσιαστικής ανάπτυξης, κλείνοντας μια επιτυχημένη 3ετία, έχοντας ξεπεράσει όλους τους στόχους που είχαμε βάλει, θέτοντας νέα σημεία αναφοράς για τη ΔΙΑΣ στα 34 χρόνια λειτουργίας της. Η αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στον όγκο όσο και στην αξία των συναλλαγών υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για καινοτομία και αποτελεσματικότητα στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση -σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες μέλη μας- καινοτόμων, ασφαλών, διαισθητικών υπηρεσιών πληρωμών, προκειμένου να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολίτες. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της περαιτέρω ωρίμασης και ευρείας καθιέρωσης των άμεσων πληρωμών και κατ’ επέκταση της ομπρέλας υπηρεσιών IRIS payments στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Η δέσμευσή μας να παρέχουμε λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών αιχμής είναι ακλόνητη και αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των μελών-τραπεζών, των μετόχων μας και των πολιτών στη ΔΙΑΣ. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση περαιτέρω της καινοτομίας και αποτελεσματικότητας.».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν  εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΙΑΣ για το 2023.

IRIS: Τα οφέλη για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιούν μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS μεταφορές χρημάτων με τη χρήση αριθμού κινητού ή και μιας επαφής από τον τηλεφωνικό κατάλογο που είναι αποθηκευμένη στο τηλέφωνο.

Τα οφέλη από τη χρήση του συστήματος αυτού είναι ότι:

  • Ο καταθέτης δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού παρά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
  • Μέσα σε λίγα  δευτερόλεπτα ολοκληρώνεται η διαδικασία και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν πληρώνει προμήθεια στην τράπεζα για τη μεταφορά.
  • Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfe η μεταφορά είναι ασφαλής.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Σύμφωνα νέο φορολογικό νόμο, οι  ελεύθεροι επαγγελματίες, οι  έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να κάνουν και να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κινητού (smartphone), του tablet ή του υπολογιστή του πελάτη/καταναλωτή.

Για να συμβεί αυτό, ο επαγγελματίας θα πρέπει μέσω e-banking ή στην εφαρμογή της τράπεζας στο κινητό του να δηλώσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό, για να μπαίνουν σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει.  Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να έχει δηλώσει και ο καταναλωτής την υπηρεσία από ποιον λογαριασμό του θα φεύγουν τα χρήματα που θέλει να μεταφέρει ή να πληρώσει.

Στα φυσικά καταστήματα ή γραφεία, ο καταναλωτής μπαίνει στην τραπεζική εφαρμογή από το smartphone και καταχωρεί ΑΦΜ, κινητό ή email του επαγγελματία ή της επιχείρησης την οποία πρέπει να πληρώσει.

Διαφορετικά η επιχείρηση μπορεί  να έχει αναρτήσει έναν κωδικό QR για να τον σκανάρει ο πελάτη.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.