Το ασφαλιστικό πάει χέρι-χέρι με τη φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας., δήλωσε ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση»;
«Έχει αναχθεί σε στρατηγικό ζήτημα, αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση, τους νέους που φεύγουν, τον ‘πόλεμο γενεών’ που διαγράφεται», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης, προσθέτοντας: «Όσο σαπίζει το ασφαλιστικό, τόσο θα σαπίζουν και πολλά γύρω του».
Ο κ. Γιαννίτσης προσπάθησε το 2001 ως υπουργός Εργασίας της τότε κυβέρνησης Σημίτη, να θέσει σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό, αλλά οι προτάσεις του πήγαν στις καλένδες, λόγω των αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Γιαννίτσης διαπιστώνει ότι «ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, χωρίς να διαφαίνεται καν ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για να υπάρξει λύση χρειάζεται πολιτική σύμπραξη, που δε μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών και συλλογική αντίληψη για τις νέες επιλογές. Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται time out στις καταγγελίες για το χθες, για το σήμερα και για το αύριο.
Χρειάζεται συνευθύνη, χρειάζεται επίσης να δοθεί, για πρώτη φορά μετά το 2009, ένα βροντερό σήμα ότι κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Θα ήταν και το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι προοδευτικά θα βγει από την κρίση».
Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός είπε: «Δεν μπορεί η παραπλάνηση και οι τόσο βαριές συνέπειές της για το σύνολο να έχουν ακόμα θέση στο δημόσιο σκηνικό. Το θέατρο έχει εξαντλήσει τα όριά του. Για δεκαετίες οι τράπεζες ήσαν ο μακρύς βραχίονας των κυβερνήσεων, οι επιχειρήσεις όπου συμμετείχε το Δημόσιο το ίδιο, η υγεία, η εκπαίδευση λειτουργούσαν αντίστοιχα και ακόμα υπάρχουν ανάλογες σχέσεις. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε: Πτώχευση επιχειρήσεων, πτώχευση της πολιτικής, πτώχευση της χώρας».
Το εισόδημα των Ελλήνων συνταξιούχων αντιστοιχεί στο 44,7% των Γερμανών
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, σημείωσε ότι μετά τις μειώσεις των τελευταίων ετών, το εισόδημα των Ελλήνων συνταξιούχων αντιστοιχούσε το 2014 στο 44,7% του εισοδήματος των Γερμανών συνταξιούχων από 62,2% το 2009.
Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι «η επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί συναίνεση και των κοινωνικών εταιρών και των πολιτικών κόμματων άλλα και ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης από όλους τους πολίτες βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ή το κλαδικό».