Διεκδικώ την προεδρία του ΕΒΕΑ, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ως σύμμαχος της επιχείρησης και της ανάπτυξης. Εχω βαθιά συναίσθηση της ευθύνης, που συνεπάγεται αυτή η θέση. Και είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό», τονίζει στη Realnews ο Γιάννης Μπρατάκος.
Ο υποψήφιος για την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών επισημαίνει πως σκοπεύει να αξιοποιήσει την εμπειρία από την κυβερνητική του θητεία, «ώστε το ΕΒΕΑ να έχει ακόμη πιο ουσιαστική, εποικοδομητική συμμετοχή στη σύνταξη και στη διαβούλευση των νομοσχεδίων και να διατυπώνει ακόμη περισσότερες τεκμηριωμένες, τεχνικά ολοκληρωμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις».
Εχετε χρηματίσει πρόεδρος του ΕΒΕΑ ξανά, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και σας κάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Γιατί βάζετε πάλι υποψηφιότητα;
Το ΕΒΕΑ ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς στην πορεία μου, θα έλεγα και στη ζωή μου. Εχω υπηρετήσει το Επιμελητήριο για 18 χρόνια, ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως πρόεδρος. Επέλεξα από την πρώτη στιγμή να συμμετέχω ενεργά στη δραστηριότητά του, ανέλαβα τομείς ευθύνης, έλαβα μέρος σε ομάδες εργασίας και επιτροπές, κάτι που μου επέτρεψε να γνωρίσω σε βάθος τη λειτουργία, τον ρόλο και τις δυνατότητές του.
Σήμερα επιστρέφω, ουσιαστικά, στον φυσικό μου χώρο. Διεκδικώ την προεδρία του ΕΒΕΑ, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ως σύμμαχος της επιχείρησης και της ανάπτυξης. Εχω βαθιά συναίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται αυτή η θέση. Και είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό. Αξιοποιώντας την εμπειρία μου στο ίδιο το ΕΒΕΑ, αλλά και μια επαγγελματική πορεία τριών δεκαετιών στην αγορά ως επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων.
Εχετε δηλώσει ότι το ψηφοδέλτιό σας έχει υποψηφίους από όλους τους κλάδους και το ονομάσατε «Αλμα Μπροστά». Τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με αυτό;
Πράγματι, η ομάδα μας φέρνει κοντά εκπροσώπους από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Συνδυάζει την πείρα ανθρώπων με πολυετή παρουσία στο ΕΒΕΑ με τον ενθουσιασμό και τις φρέσκες ιδέες νέων υποψηφίων. Το όνομα «Αλμα Μπροστά» εκφράζει την κοινή μας πεποίθηση, το κοινό μας όραμα, για το πού θέλουμε να οδηγηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Το προηγούμενο διάστημα, παρά τις έκτακτες καταστάσεις που βιώσαμε, κάναμε όλοι μεγάλα βήματα μπροστά: στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην εξωστρέφεια, στην οικονομία. Μπορούμε, όμως, και πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ταχύτατα. Είναι τώρα η στιγμή να προχωρήσουμε με άλματα, σε μια σειρά από τομείς: στην προσέλκυση επενδύσεων, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, στην περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, στην αναβάθμιση των υποδομών, στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, στις μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της εκπαίδευσης.
Πιστεύω βαθιά στο ταλέντο και στις ικανότητες των ελληνικών επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα με την κατάλληλη στήριξη, με συνεργασία και συναίνεση. Τώρα είναι η ώρα να τολμήσουμε το μεγάλο άλμα μπροστά, για να χτίσουμε το αύριο της επιχειρηματικότητας στη χώρα.
Θητεύσατε στο Μαξίμου, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Πόσο χρήσιμη είναι αυτή η εμπειρία για τα νέα καθήκοντά σας στην ηγεσία του ΕΒΕΑ, αν εκλεγείτε ξανά;
Η πρόσφατη θητεία μου σε επιτελική κυβερνητική θέση με έκανε να δω καλύτερα το πώς μπορούν να γίνουν πράξη οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που ζητάμε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης: με ποιες στοχευμένες παρεμβάσεις και σε ποια κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και με ποιους τρόπους συνεργασίας. Γνωρίζω καλύτερα πώς μπορεί η εξειδικευμένη γνώση της αγοράς να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών. Και αυτή την εμπειρία σκοπεύω να αξιοποιήσω, εφόσον εκλεγώ, ώστε το ΕΒΕΑ να έχει ακόμη πιο ουσιαστική, εποικοδομητική συμμετοχή στη σύνταξη και στη διαβούλευση των νομοσχεδίων, να διατυπώνει ακόμη περισσότερες τεκμηριωμένες, τεχνικά ολοκληρωμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις.
Στην προηγούμενη θητεία σας είχατε θέσει ως στόχο το ΕΒΕΑ να είναι «ένας ολοκληρωμένος κόμβος» για τις επιχειρήσεις και είχατε θέσει ως στόχο το σύνολο των υπηρεσιών του να προσφέρεται στα μέλη του ψηφιακά. Αυτά έχουν επιτευχθεί και σε ποιο βαθμό;
Το ΕΒΕΑ επενδύει συστηματικά εδώ και χρόνια στην ψηφιακή του μετάβαση και μέχρι σήμερα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Ηδη μέσω της πλατφόρμας e-Επιμελητήριο μια σειρά από συναλλαγές εκτελούνται ψηφιακά και ο κατάλογος διευρύνεται συνεχώς. Προσφέρει, επίσης, αρκετές καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η Χωρική Ανάλυση Επιχειρηματικότητας στον νομό Αττικής, η Υπηρεσία Υποστήριξης της Απασχόλησης και Στελέχωσης των Επιχειρήσεων. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση του Επιμελητηρίου.
Στα σχέδιά μας είναι η εφαρμογή συστήματος για την υποβολή και τη διαχείριση αιτημάτων των μελών μας αποκλειστικά online, η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΓΕΜΗ, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των φυσικών φακέλων που διαθέτει το Μητρώο του ΕΒΕΑ, αλλά και η εξασφάλιση πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ του Μητρώου του ΕΒΕΑ και των διαφόρων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα.
Πώς μπορεί σήμερα το ΕΒΕΑ να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων της Αττικής; Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Θέλουμε ένα Επιμελητήριο το οποίο θα προσθέτει αξία στα μέλη του, με χρήσιμες και προσιτές υπηρεσίες. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε μια νέα γενιά δράσεων που απαντούν στις σημερινές αλλά και στις αυριανές ανάγκες των μελών μας, από την πιο μεγάλη ως την πιο μικρή. Θα αναφέρω, ενδεικτικά, τη δημιουργία νέου μηχανισμού ενημέρωσης για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, νέα προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εύρεσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η χρηματοδότηση, η δυσκολία να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες. Τι μπορείτε να κάνετε ως ΕΒΕΑ γι’ αυτό;
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται ένας συνδυασμός παρεμβάσεων. Είναι, βεβαίως, απαραίτητο να ενισχυθούν οι πόροι και να επεκταθούν τα προγράμματα που διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση – η τεράστια ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ επιβεβαιώνει ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερες τέτοιες παρεμβάσεις. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη διεύρυνση των επιλογών χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει, πρώτον, αν ενισχύσουμε και αξιοποιήσουμε καλύτερα θεσμούς όπως το venture capital, οι μικροπιστώσεις και οι επιχειρηματικοί άγγελοι. Δεύτερον, αν δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών, που θα παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις περισσότερες δυνατότητες και λύσεις.
Σε αυτές τις κατευθύνσεις, σκοπεύουμε να προτείνουμε και να προωθήσουμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Επιπλέον, όμως, θα αναλάβουμε δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση και τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των μελών μας, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και να καταρτίζουν επιλέξιμες προτάσεις και αιτήσεις.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη στη Realnews