Τα νοικοκυριά “θυσιάζουν” ασφαλιστικές εισφορές και λάδι και ξοδεύουν τα περισσότερα σε κινητά και καφέδες.
Αυτό προκύπτει από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών έτους 2017 που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτή, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο καταγράφεται στον τηλεφωνικό εξοπλισμό (47,1 %), με τις οικονομικές υπηρεσίες (συνδρομές σε πιστωτικές κάρτες, αμοιβές λογιστών κ.λπ.) να ακολουθούν με ποσοστό (26,5%), με τη μεγαλύτερη μείωση στην κοινωνική προστασία (17,9%).
Όσον αφορά στις δαπάνες στα είδη διατροφής, το μεγαλύτερο… μαχαίρι μπήκε πέρυσι στα έλαια και λίπη (3,2%), ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (2,8%) και μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (0,4%), ενώ περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν κατά σειρά σε καφέ, τσάι και κακάο (6.3%), λαχανικά (2,6%), φρούτα (2,4%), ψάρια (2,0%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (1,3%), λοιπά αγαθά είδη διατροφής (1,0%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (0,9%) και κρέας (0,6%).
Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση στο ελαιόλαδο (6,8%), στο τυρί (4,9%), στο γάλα (2,2%), στα τσιγάρα (2,5%), στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας (0,2%), ενώ αύξησαν τις ποσότητες σε γιαούρτι (3,7%), φρέσκα και συντηρημένα λαχανικά (1,1%), κρέας (1,1%), φρούτα νωπά συντηρημένα και στους ξηρούς καρπούς (0,6%), στα οινοπνευματώδη ποτά (0,2%) και στα ζυμαρικά (0,1%). Αμετάβλητη είναι η μέση μηνιαία ποσότητα σε αυγά, ρύζι και ψάρια.