Γεροβασίλη: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου

«Με καλή διάθεση – προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», ενώ σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφέρονται σε δύο πακέτα προαπαιτούμενων, τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή», είπε.

Σε παρατήρηση ότι ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι «αν πάμε σε συμφωνία – γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσει και άλλα προαπαιτούμενα», η κα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες – που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές – οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι δεν δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις το που θα γίνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει επακριβώς, αν πέραν του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα υπάρχουν και συναντήσεις με υπουργούς ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις 18 Αυγούστου να υπάρχει ψηφισμένη συμφωνία, με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται, περίπου, μετά την παρέλευση τριμήνου.
Η κυρία Γεροβασίλη είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φθάσουμε όπως χρειάζεται» στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ανοιχτό το θέμα των εκλογών

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από κεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας».

Αναφορικά με την χθεσινή συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».

Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν».

Αμυντική γραμμή το σχέδιο Β

Ερωτηθείσα για την όλη συζήτηση γύρω από τον κ. Βαρουφάκη, η εκπρόσωπος επισήμανε κατ’ αρχήν ότι «η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit».

Είπε ότι έχει υπόψη της το πάσης φύσεως δημοσιευθέν υλικό, επαναλαμβάνοντας για το επίμαχο ζήτημα ότι «άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης». Πρόσθεσε ότι από την στιγμή που διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι φαίνεται ότι ήθελαν να οργανώσουν ένα Grexit, «όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους για το τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται, εάν οι άλλοι κάνουν μια τέτοια επιλογή. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός».

Exit mobile version