Γεωργιάδης για δικαστικούς: Αναδρομικά εγώ ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν – Τι είπε για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

δικαστές

Δήλωση βόμβα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την απόφαση που εξέδωσε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο  αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις δικαστών. Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε πως  η απόφαση της Ολομέλειας που συντάσσεται με την τελευταία κρίση του Μισθοδικείου για τον επανακαθορισμό του ύψους των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών δρομολογεί  την επάνοδο των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις σε όλους τους δικαστές  ξεκαθάρισε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης  μιλώντας στην ΕΡΤ. «Θέλω να είμαι ειλικρινής πως δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση σε όλους τους  δικαστές. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά είναι πολύ απλό.

«Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω οι δικαστές να θέλουν να χρεωκοπήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν δώσω αναδρομικά στους δικαστές, δεν υποχρεούμαι να δώσω αναδρομικά και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών;» διερωτήθηκε και ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους  άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; »  είπε.

Θα δοθούν τα αναδρομικά από το 2012 στους δικαστές;

Επίσης ρωτήθηκε εάν οι δικαστές που θα λάβουν αναδρομικά θα είναι από το 2012. «Μελετάμε την απόφαση και τις συνέπειές της, χθες βγήκε. Αναδρομικά εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να πάω να κόψω τη σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δώσω  αναδρομικά εκατομμύρια. Εδώ πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης» απάντησε και ανέφερε πως «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μια απόφαση  που έχει δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Να ξέρει ο πολίτης ότι πληρώνει αυτά τα λεφτά γιατί το αποφάσισε το δικαστήριο».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να μην δοθούν αναδρομικά στους δικαστές που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια είπε πως  «η απόφαση αφορά σε αυτούς που έχουν προσφύγει. Θα την μελετήσουμε και θα δούμε. Παρά ταύτα οφείλω να πω σε όλους: το κράτος μας πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του – και όλοι όσοι αποτελούμε το κράτος και οι δικαστές είναι κομμάτι του κράτους – ότι καμία παράλογη απόφαση δεν είναι χωρίς συνέπειες ».

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ερμήνευσε την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστές.  «Υπήρξε πράγματι χθες μια απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου επί της προσφυγής ενός πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της εφαρμογής μιας αποφάσεως του Μισθοδικείου. Η απόφαση αυτή του ελεγκτικού συνεδρίου μας λέει ότι είναι παράνομο να μην σταματήσουμε τις περικοπές στις συντάξεις των ανωτάτων δικαστικών που έχουν προσφύγει στα επίπεδα προ του 2012 .Αυτό θα σήμαινε μια πολύ σημαντική αύξηση των δικαστικών αυτών σε σχέση με το τι παίρνουν σήμερα και μια διεκδίκηση ενδεχομένως αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα .Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής: εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους δικαστές .Το βασικό σκεπτικό της αποφάσεως είναι  ότι το κοινωνικό στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότηση τους να τους οδηγήσει σε μια πολύ μεγάλη απότομη πτώση από αυτό  το στάτους .Δηλαδή η απόφαση λέει ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά -στο 80%  η διαφορά μεταξύ του μισθού παίρνει σε  εν ενεργεία ο δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει .Διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτωση του  » είπε.

Και επεσήμανε πως « Πρέπει το στάτους των δικαστών να είναι ψηλά, ξεκαθαρισμένα και το σέβομαι πάρα πολύ και αλίμονο έτσι πρέπει να είναι .Το θέμα δεν είναι πάντα ο τι πρέπει να είναι αλλά το τι μπορεί να είναι ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

 

Exit mobile version