Και ενώ βρισκόμαστε σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο και ελήφθησαν πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις βασικότερες συνέπειες να εντοπίζονται στην οικονομική δραστηριότητα, το μέλλον των επιχειρήσεων προβλέπεται δυσοίωνο.
Γράφει η δικηγόρος, Μαρία – Αρετή Ζιαζιά
Αναλυτικότερα, η οικονομική αναταραχή, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία, θα έχει ολέθριες συνέπειες στο ελληνικό επιχειρείν, διότι ακόμη και εάν το πρόβλημα αμβλυνθεί, οι απώλειες που θα ακολουθήσουν θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και εκτεταμένες.
Υπό τον κίνδυνο, λοιπόν, δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, είναι απαραίτητη η άμεση στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιδοτηθούν και οι δόσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες αποτελούν το βασικό «κορμό» της οικονομίας και έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Πλείστοι επιχειρηματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αιφνίδια μεταβολή της οικονομικής τους δραστηριότητας ενώ εξακολουθούν να παραμένουν άπραγοι και οικονομικά εγκλωβισμένοι, μη γνωρίζοντας πότε -και εάν- θα απεμπλακούν από το εν λόγω αδιέξοδο.
Ως «χείρα βοηθείας» ήρθε το Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”, το Πρόγραμμα στήριξης και επιδότησης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Αντιστοίχως, δηλαδή, όπως εφαρμόστηκε και στα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, με τον ίδιο τρόπο θα δοθεί και στα επιχειρηματικά δάνεια επιδότηση δόσης.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μειώνεται έως και 70% εντός του 8μήνου ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα που βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως το 60%.
Απαραίτητη προϋπόθεση δε, για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η προηγούμενη ρύθμιση για όσα δάνεια είναι σε καθυστέρηση ή έχουν καταγγελθεί. Συγχρόνως, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πληγεί από την πανδημία, εμφανίζοντας μείωση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών λόγω κορονοϊού.
Το πρόγραμμα πήρε παράταση έως τις 31 Μαΐου, με βασικό στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα, δόση που θα αφορά αναδρομικά τον μήνα Απρίλιο. Ταυτοχρόνως, εάν στην ίδια οφειλή ευθύνονται περισσότεροι του ενός οφειλέτη, δύναται να υποβληθεί μία αίτηση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες της μιας αίτησης (τόσο από τον οφειλέτη όσο και από τον εγγυητή), η συνεισφορά που θα εγκριθεί και θα καταβληθεί θα είναι μία.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δίχως να απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων, παραγκωνίζοντας με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Το κύριο χαρακτηριστικό δε του εν λόγω προγράμματος, είναι ότι θα επιδοτηθούν και οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι δανειολήπτες δηλαδή που δεν σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, στηρίζοντάς τους με αυτό τον τρόπο ώστε να εξακολουθούν να είναι επιχειρηματικά δραστήριοι και ενεργοί. Σε αυτό θα συνδράμουν και τα νέα ευνοϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα για πρώτη φορά και συγκεκριμένα η δυνατότητα διαγραφής οφειλής, μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.
Το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα «απόνερα» αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η ανθρωπότητα όλους αυτούς τους μήνες, για αυτό και είναι απαραίτητο στο εν λόγω πρόγραμμα να ενταχθούν και να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις με βασικό σκοπό να αποφευχθεί το οικονομικό αδιέξοδο και να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.