Τις οδυνηρές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στον κλάδο των μηχανικών υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «σταθερό και φιλικό φορολογικό καθεστώς» που θα ευνοεί τις επενδύσεις, καθώς «δεν μπορεί στη γειτονική χώρα η φορολογία να είναι 10% και στην Ελλάδα 40%».
Ο κ. Στασινός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για το νέο οικονομικό περιβάλλον μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή τονίζει χαρακτηριστικά:
«Εμείς οι μηχανικοί πηγαίνουμε παράλληλα με τη χώρα. Και συγκεκριμένα παράλληλα με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Όσο η χώρα δεν πηγαίνει σε ένα ρυθμό μεγάλης ανάπτυξης, εμείς μένουμε πίσω, οι νέοι συνάδελφοι μένουν εκτός επαγγέλματος και αναγκάζονται για να βρουν δουλειά να φύγουν στο εξωτερικό, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% των μηχανικών δεν μπορεί να καλύψει ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν είχαμε εμείς οι μηχανικοί ποτέ».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για τη διάταξη στον νόμο Στρατούλη που άφηνε να μπουν οι μηχανικοί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για το 2015 και 2016, για να σημειώσει ότι «το έκαναν 20 χιλιάδες μηχανικοί σε διάστημα ενός μήνα με αύξηση των εσόδων κατά 9 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα και καταργήθηκε με τον 4337 και δεν καταλαβαίνω γιατί…».
Γι΄ αυτό το θέμα ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι οι μηχανικοί έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες και θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια αυτή τη ρύθμιση. «Παλιά έφερε ευθύνη αυτός που έκανε λάθος τώρα φέρει ευθύνη αυτός που δεν κάνει τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση πώς κρίνει την απουσία επενδύσεων ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε: «Έτσι όπως είμαστε σήμερα, και αν δεν κινηθούμε γρήγορα να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα, τότε δεν πάμε πουθενά. Προφανώς, θα κατρακυλάμε μέχρι να σβήσουμε ενδεχομένως».
«Το πρόβλημα», πρόσθεσε, «δεν είναι να βρούμε επενδυτές. Βλέπουμε ταξίδια πρωθυπουργών με τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλους υπουργούς, ταξίδια στο εξωτερικό. Μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καθεστώς σταθερό και μάλιστα φιλικό. Δεν μπορεί η δίπλα χώρα να έχει φορολογία 10%κ αι εμείς να έχουμε 40%…».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των επενδύσεων και πρότεινε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει «η ηλεκτρονική αδειοδότηση». Εμείς, είπε, το έχουμε κάνει για τα αυθαίρετα, κάτι που έφερε εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα στη χώρα.
«Έχουμε –είπε- έτοιμα τα συστήματα για την έκδοση ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, και μένουνε οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών και το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων».
Ο κ. Στασινός μίλησε, τέλος, για την ανάγκη επενδύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον, χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγήσει στο άλλο άκρο, και έδωσε μεγάλη σημασία στις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων κοινοτικών πόρων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ.