Τη διαμόρφωση ενός «ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών» ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Αντί να ψάχνει η κυβέρνηση την αντιμετώπιση των ταμειακών προβλημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών μέσα από συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων και αυξήσεις των εισφορών, ας προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών ώστε να επανενταχτούν στο ασφαλιστικό σύστημα όσο το δυνατόν περισσότεροι ασφαλισμένοι», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει:
Οι πληροφορίες που έρχονται τελευταία στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση συζητά ή προσανατολίζεται σε μειώσεις των συντάξεων ή και αύξηση των εισφορών ως αντίδοτο για την αντιμετώπιση ουσιαστικά των ταμειακών προβλημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών, δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί το πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απασφαλίσει και να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή. Και αυτό γιατί οι προτάσεις αυτές δεν παίρνουν υπόψη τους τις επιστημονικές έρευνες μεταξύ αυτών και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα που καταδεικνύουν ότι η κύρια πηγή εισοδήματος για 2.130.000 νοικοκυριά είναι η σύνταξη. Παράλληλα, παραγνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα μας που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, άρα και διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης καμία ρύθμιση ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν πρόκειται να καρποφορήσει.
Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς ότι οι συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων και των συντάξεων σε μια εξαντλημένη οικονομία και κοινωνία δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης αλλά ούτε διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης;
Αντί λοιπόν να ψάχνει η κυβέρνηση την αντιμετώπιση των ταμειακών προβλημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών μέσα από συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων και αυξήσεις των εισφορών, ας προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών ώστε να επανενταχτούν στο ασφαλιστικό σύστημα όσο το δυνατόν περισσότεροι ασφαλισμένοι.
Θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων.