Εναλλακτικό σχέδιο (plan B) για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Aναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται τα εξής:
- Θα γίνει νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται να γίνει έως τον Ιούλιο έτσι ώστε η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού να αυξηθεί σε περισσότερα από 380.000 m3 από 225.000 m3 που είναι σήμερα.
- Θα επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες και θα αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.
- Θα υπάρξουν 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, με diesel εάν αυτό κριθεί ότι είναι απαραίτητο.
- Ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία και διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια έχει εκπονήσει η ΔΕΗ.
- Αναμένεται να αυξηθούν οι ροές ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP
- Επιπλέον φορτία LNG θα προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας εάν αυτό κριθεί ότι είναι αναγκαίο.
- Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
- Θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.
- Στο πλαίσιο του σχεδίου της χώρας, θα γίνουν υποδομές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας όπως διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος εντάσσονται στο σχέδιο της χώρας
Φυσικό αέριο: Ο διπλός “λογαριασμός” και η δήλωση Μητσοτάκη
Χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία πληρωμής φυσικού αερίου σε ρούβλια για μια χώρα προς την Gazprom. Αρχικά η χώρα θα πληρώνει την οφειλή της σε ευρώ σε λογαριασμό της Gazprombank, εν συνεχεία η τράπεζα με τη σειρά της θα μετατρέπει το νόμισμα και μετά θα καταθέτει το ποσό σε δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprom. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Τέλος από τη Ρωσία το φυσικό αέριο για Πολωνία και Βουλγαρία- Η αντίδραση της Κομισιόν