«Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας από τα “σκουπίδια” στην επενδυτική βαθμίδα » είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times ( FT ) αναφερόμενο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο S&P. Ο οίκος άλλαξε πρόσφατα το outlook της χώρας από σταθερό σε θετικό, ωστόσο μια πλήρης πλήρης αναβάθμισης της Ελλάδας θα την έντασσε στο τριπλάσιο Β -. Αυτή είναι η η χαμηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης.
Πάντως πολλοί, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας εκτιμούν πως η αναβάθμιση της χώρας θα γίνει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και πως θα διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.
Για το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα – με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα όχι μόνο το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών δανειστών και των επιχειρήσεων – θα σηματοδοτήσει «τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε. Και αναφέρθηκε στο χρέος της χώρας. «Υπήρξαν πολλές “φωνές” που ζητούσαν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Υποστήριζαν πως το χρέος της Ελλάδας δεν θα γινόταν ποτέ βιώσιμο και πως δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά και το τραπεζικό της σύστημα της χώρας δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα επισφαλών δανείων» είπε και επεσήμανε πως στο τέλος τίποτε δεν έγινε τελικά.
Ως “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης η Ελλάδα, εκτοξεύθηκε ύστερα από χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της. Η οικονομία της χώρας κατέγραψε μία από τις ισχυρές ανακάμψεις από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι.
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στο θέμα των εκλογών. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προβάδισμα 5 με 6 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως είναι δύσκολο σχηματιστεί κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών και εκτιμάται πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος τον Ιούλιο .
Οι εκτιμήσεις
Στη πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται και ο οικονομικός σύμβουλος του διοικητή της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως εκτίμησε,
πως η Ελλάδα για να επιστρέψει στην κορυφή χρειάζεται επιπλέον μια δεκαετία ενώ μόνο «ένα σοβαρό πολυετές επενδυτικό σχέδιο σε ανθρώπινο κεφάλαιο, με βασικές υποδομές και υπηρεσίες υγείας» θα ενισχύσει τους μισθούς.
«Πολλά νοικοκυριά νιώθουν την πίεση από τις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, στην ενέργεια και σε άλλα βασικά αγαθά», δήλωσε από πλευράς του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕΝίκος Βέττας Νίκος Βέττας
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έφεραν ορισμένες βελτιώσεις στην Ελλάδα όπως στο εμπόριο. Συγκεκριμένα, την περίοδο μεταξύ 2010 και 2021 οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν κατά 90 % έναντι 42 % που ήταν στην Ευρωζώνη συνολικά.
«Το μεγαλύτερο success story της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία είναι οι εξαγωγές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος. Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας που συντέλεσε σε αυτό ήταν οι «απόλυτες» περικοπές που έγιναν στους μισθούς, πρόσθεσε.
«Το τίμημα αυτής της βελτίωσης ήταν υψηλό».