FT: Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν. Και μετά τι; Τα τρία καυτά ζητήματα

Τρία βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, όταν αυτές ξεκινήσουν, τίθενται σε άρθρο της Financial Times.

Το πρώτο αφορά από πού θα βρεθούν τα χρήματα του προγράμματος των 86 δις. ευρώ για την Ελλάδα. Πρόσφατα ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, ότι δουλεύουν όλοι για ένα δάνειο της τάξεως των 50 δις. ευρώ περίπου.

Αυτό, όπως επισημαίνεται στην FT, σημαίνει πως για τα υπόλοιπα υπάρχουν τρεις πιθανές πηγές: το ΔΝΤ, οι ιδιωτικές αγορές και η ίδια η Ελλάδα. Αλλά και οι τρεις περιπτώσεις παρουσιάζουν προβλήματα.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει επιπλέον χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει πρώτα μία σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γερμανικοί κύκλοι όμως, αντιδρούν σε μια τέτοια κίνηση. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει πει ότι, επειδή η Ελλάδα αθέτησε πληρωμές της προς το ΔΝΤ, το ταμείο ίσως περιμένει για «μια παρατεταμένη περίοδο», πριν αποφασίσει να αποδεσμεύσει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα.

Χωρίς το ΔΝΤ, υπάρχουν άλλες δύο πηγές για να καλυφθεί το κενό: η ιδιωτική αγορά ομολόγων, που αγόρασε ελληνικό χρέος μέχρι και πέρυσι, αλλά «τρόμαξε» μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση και η ίδια η Αθήνα.

Η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τα κενά. Ωστόσο, αξιωματούχοι θεωρούν ότι το οικονομικό χάος των τριών τελευταίων εβδομάδων εξαφάνισε κάθε πιθανότητα για την Αθήνα να έχει πλεόνασμα φέτος ή του χρόνου.

Ζήτημα 2ο

Τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους;

Το καυτό θέμα για την Αθήνα της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας.

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει μια υπόσχεση ότι «θα εξεταστεί» το ζήτημα, όταν είναι απαραίτητο- αλλά μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μέχρι τον Νοέμβριο.

Ακόμη και τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν νεύσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των αποπληρωμών και όχι της διαγραφής.

Ζήτημα 3ο

Πόσο σταθερή είναι η κυβέρνηση Τσίπρα;

Το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την FT, στις δύο ψηφοφορίες της Βουλής βγήκε «τραυματισμένο».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην διακυβέρνηση, όταν πια δεν έχει με το μέρος του στην ψηφοφορία για το πρόγραμμα την πλειοψηφία των βουλευτών του.

Ωστόσο, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι , υποστήριξαν τα μέτρα, επιτρέποντας στον Έλληνα πρωθυπουργό να αποφύγει την προκήρυξη εκλογών.

Θα συνεχιστεί αυτό; Η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της ηγεσίας του κόμματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις εξέλεξε καινούρια πρόεδρο. Αυτό κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό να «σπρώξουν» προς την κατεύθυνση των εκλογών.

 

Exit mobile version