Τα προβλήματα της Κίνας προκαλούν φόβους, αλλά όχι πανικό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, καθώς οι αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2016, αλλά θεωρούν για την ώρα ότι αυτός θα είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2015.
Είτε λόγω του μεγάλου μεγέθους της Κίνας, είτε της σημασίας που έχει για τις οικονομίες που εξάγουν πρώτες ύλες ή για τη δυνατότητά της να κλονίζει την παγκόσμια εμπιστοσύνη, τα οικονομικά προβλήματά της διαχέονται μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών και απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Οι οικονομολόγοι δεν έχουν πιέσει ακόμη το κουμπί του πανικού. Ο Antonio Garcia Pascual της Barclays, για παράδειγμα, θεωρεί ακόμη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθούν έως το τέλος του έτους, με την παγκόσμια οικονομία να σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το 2016 έναντι 3,2% φέτος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο» και μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2016, την Ιαπωνία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν το επόμενο έτος.
Άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι συγκρίσεις με προηγούμενες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις είναι ασθενείς. Σε αντίθεση με το 1997, για παράδειγμα, οι ασιατικές οικονομίες δεν επιδιώκουν να υπερασπισθούν συναλλαγματικές ισοτιμίες που προστάτευαν τον δανεισμό των επιχειρήσεων τους σε ξένο νόμισμα. Τα χρηματιστήρια δεν είναι τόσο προφανώς υπερτιμημένα, όπως ήταν με τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών το 2000. Και οι τράπεζας δεν τρεκλίζουν, όπως στην παγκόσμια κρίση του 2008. «Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα μοιάζουν περισσότερο με προηγούμενες μαζικές πωλήσεις, που στη συνέχεια αντιστράφηκαν γρήγορα», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Capital Economics.