H δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους – η μείωση της ονομαστικής αξίας του – απαγορεύεται στην Ευρωζώνη., δεν προκύπτει ρητά από τη συνθήκη της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ούτως ή άλλως, όμως, το δημοσίευμα τονίζει ότι μία μεγάλη επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε πιο σημαντική ελάφρυνσή του.
Μία επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους κατά 40-50 χρόνια, οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά περίπου 40% του ΑΕΠ σε όρους παρούσας αξίας, ενώ ένα «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του θα οδηγούσε σε ελάφρυνση ίση με το 20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ανάλυση της Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας Alberto Gallo, η βασική πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – να επιμηκυνθεί κατά 30 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη – «μπορεί να είναι αρκετή, ώστε οι επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη βιωσιμότητά του και να ανοίξουν την πόρτα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές».
«Ένα κούρεμα μπορεί να ήταν παράνομο για τον κ. Σόιμπλε με βάση τη συνθήκη της Ε.Ε., εφόσον θεωρηθεί ως ισοδύναμο με άμεσες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, κάτι που απαγορεύεται για όλες τις χώρες – μέλη», σημειώνει το δημοσίευμα. «Ακόμη και αν έχει λάθος, όμως, (ο Σόιμπλε για τη νομική ερμηνεία του κουρέματος) ένας άλλος τρόπος ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός είναι η ελάφρυνση της «καθαρής παρούσας αξίας», δηλαδή η μείωση του βάρους αποπληρωμής του χρέους¨, προσθέτει η εφημερίδα.
Μία άλλη ιδέα, σύμφωνα με τους FT, θα ήταν να προσφέρουν οι δημόσιοι πιστωτές να αποπληρώνονται μετά από τους μελλοντικούς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα ενθάρρυνε τις αγορές να δανείσουν και πάλι την Ελλάδα.