FT: Η Κίνα φαίνεται να θεωρεί μάταιη πλέον τη στήριξη των χρηματιστηρίων της

Το Πεκίνο συνθηκολόγησε με τις δυνάμεις της αγοράς σήμερα, αφού είχε διαθέσει περίπου 200 δισ. δολάρια τις τελευταίες επτά εβδομάδες για να στηρίξει της καταρρέουσες τιμές των μετοχών, επιλέγοντας σήμερα να μην παρέμβει, ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατρακύλησε 8,5%.

Η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2007, αλλά αντίθετα με τις περισσότερες άλλες συνεδριάσεις, από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μία πρωτοφανή προσπάθεια να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών των μετοχών, η «εθνική ομάδα» των κρατικών φορέων που αγόραζαν μετοχές δεν «μπήκε» στην αγορά για να προσφέρει στήριξη.

Η κινεζική ηγεσία φαίνεται να αποφάσισε με καθυστέρηση ότι είναι πολύ δαπανηρό και τελικά μάταιο να πολεμήσει τη βαρύτητα στη χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει τώρα στην αγορά συναλλάγματος μαζικά για να αποτρέψει την περαιτέρω υποτίμηση του γουάν.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα (οι κινεζικές Αρχές) είναι ότι έχουν σπαταλήσει πάνω από 400 δις. δολάρια για να στηρίξου το χρηματιστήριο και το νόμισμα και βρίσκονται τώρα σε χειρότερη θέση απ’ ότι ήταν στην αρχή», δήλωσε πηγή με στενές σχέσεις με την κινεζική κεντρική τράπεζα.

 

Πηγή: Financial Times

Exit mobile version