FT: Αυτά είναι τα νέα όπλα στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ

«Η τελευταία φάση στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ευρωζώνης ξεκίνησε χθες με τις πρώτες αγορές εταιρικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με φρέσκο χρήμα στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοινώθηκε το Μάρτιο. Οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν το νέο κύμα αγοράς ομολόγων ως ένα ακόμα παράδειγμα απελπισμένων κεντρικών τραπεζιτών που παίρνουν ένα ακόμα μάταιο μέτρο. Μια πιο αντικειμενική άποψη είναι αυτή του κομματιού ενός παζλ που όχι μόνο συνεισφέρει από μόνο του στην νομισματική τόνωση, αλλά βοηθάει τα άλλα κομμάτια να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times και προσθέτει:

«Αν εστιάσει κανείς αποκλειστικά στην εταιρική αγορά ομολόγων, ίσως να μην υπάρχουν πολλά για να ενθουσιάζεται κανείς. Οι περισσότερες κινήσεις έχουν ήδη γίνει. Το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, καθώς έχει ήδη αποτιμηθεί η ζήτηση από την Φρανκφούρτη.Όπως δείχνει το διάγραμμα είναι οι εταιρείες στην περιφέρεια της ευρωζώνης που απολαμβάνουν τους καλύτερους όρους δανεισμού».


Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: « παρά τις διαμαρτυρίες για πλήγμα στους αποταμιευτές, όλοι όσοι επένδυσαν σε κρατικά ομόλογα την τελευταία χρόνια έχουν κάνει την τύχη τους: η αξία του 30ετους κρατικού ιαπωνικού ομολόγου έχει εκτοξευτεί 32% τους τελευταίους έξι μήνες.

Πρόκειται για «τρέλα» όπως λέει ο κ. Mackintosh. Είναι σίγουρα κάτι περίεργο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο για αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν συνιστούν «φούσκες» αλλά «καυτές πατάτες». Και δεν είναι μόνο περίεργο, είναι και θαυμάσιο, από την στιγμή που η υποτονικότητα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού σημαίνει πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη τόνωση για να μπει τέλος στην στασιμότητα και να επιστρατευτεί και πάλι πλήρως η ανθρώπινη προσπάθεια και ευφυία».
Exit mobile version