ΦΠΑ στον καφέ: Νέες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ – Πόσο παραπάνω θα τον πληρώσουμε από την 1η Ιουλίου

καφές

Διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει από την 1η Ιουλίου 2024  και έπειτα μόνιμα μειωμένος στο 13%  δίνει με την εγκύκλιο της ( Ε.2047/2024) η ΑΑΔΕ.

Η Αρχή επισημαίνει πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει για τον καφέ όταν θα τον παραγγέλνει κανείς με  delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away  δηλαδή «στο χέρι». Επίσης μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% θα ισχύει και στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery) μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καφές, το κακάο, το τσάι και  το χαμομήλι.

Ωστόσο από την 1η Ιουλίου 2024 θα ισχύσει ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Ουσιαστικά εάν  επιλέξει κανείς να απολαύσει τον καφέ του σε κατάστημα εστίασης τότε θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση 11% και αυτό επειδή ο συντελεστής του ΦΠΑ θα πάει στο 24% από 13% που είναι σήμερα.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Αναλυτικά η Αρχή αναφέρει τα εξής:

1. Με τις διατάξεις των άρθρων 53 του ν. 5073/2023 (Α’ 204) και 102 του ν. 5079/2023 (Α’215) τροποποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παράγραφοι 51 του κεφαλαίου Α’ και 6 του Κεφαλαίου Β’ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ έτσι ώστε να εφαρμόζεται:

2. Επιπροσθέτως, με την εγκύκλιο Ε. 2005/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίστηκε πως:

3. Ενόψει των ανωτέρω επισημαίνεται ότι:

Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

• Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών τα οποία περιλαμβάνονται στην περ. 51 του Κεφαλαίου Α’ του παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

 

Exit mobile version