Φόβοι για «εκτίναξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στα 95 δισ. ευρώ

Με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που στο τέλος Απριλίου άγγιξαν συνολικά τα 88 δισ. ευρώ είναι αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ήδη, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους, καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους και αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Από τον επόμενο μήνα, μάλιστα, η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών (σ.σ. σήμερα η προθεσμία είναι 30 ημέρες) από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε, σύμφωνα με την Ημερησία, αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

«Φουσκώνουν» τα χρέη
Τα χρέη προς την εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και πνίγουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο, ο οποίος είναι μήνας χωρίς πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 694 εκατ. ευρώ. Έτσι, το σύνολο των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο πρώτο τετράμηνο του έτους στα 4,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,893 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος, ανέρχεται πλέον στα 87,889 δισ. ευρώ. Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στο 50% του ΑΕΠ.

Από αυτά τα νέα χρέη μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταφέρει να εισπράξει 568 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,060 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 382 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις
Το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων.

Σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες τουλάχιστον 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά. Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στέλνει μαζικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια (email) στους οφειλέτες ακόμη και στους μικρούς που χρωστούν από 30 έως 500 ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Μοναδική άμυνα για τους μικροοφειλέτες από την κατάσχεση μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων είναι να σπεύσουν και να δηλώσουν τον ακατάσχετο λογαριασμό τους.

Ακατάσχετος λογαριασμός
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων 1.000 ευρώ.
  • Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% του υπολοίπου. Επομένως το σύνολο του ακατάσχετου ποσού φτάνει στα 1.250 ευρώ.
  • Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.
  • Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο φορολογούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση, σε ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).
  • Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.

Νέες οφειλές

Το σύνολο των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο πρώτο τετράμηνο του έτους στα 4,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,893 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται πλέον στα 87,889 δισ. ευρώ. Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στο 50% του ΑΕΠ.

Τι εισέπραξαν

Από τα νέα χρέη μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταφέρει να εισπράξει 568 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,060 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 382 εκατ. ευρώ.



Exit mobile version