«Φουσκώνει» και πάλι και φτάνει τα 2.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Πότε θα καταβληθεί

φοιτητές

«Φουσκώνει» το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, αλλά όχι για όλους. Βέβαια ήδη έχει ανέβει στα επίπεδα των 1.500 ευρώ, αλλά τη νέα αύξηση θα την καρπωθούν μόνον εκείνοι που φοιτούν σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, ειδικά για εκείνους που πέρασαν σε Σχολές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης η ενίσχυση διαμορφώνεται πλέον στα 2.000 ευρώ ετησίως, ενώ για όσους επιλέξουν να συγκατοικήσουν με κάποιον συμφοιτητή τους το επίδομα ανεβαίνει στα 2.500 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα νέα αυξημένα ποσά ισχύουν για το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος 2024- ’25. Όπως προαναφέρθηκε, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια ανεβαίνει από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και στα 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση, με το σχετικό δημοσιονομικό κόστος να προσδιορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Από πότε τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του επιδόματος

Συγκεκριμένα, η αύξηση θα ισχύει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και αφορά τους φοιτητές που φοιτούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια (σ.σ. εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Βάσει σχετικής διάταξης ορίζεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όλων των φοιτητών των δημόσιων ΑΕΙ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στα 1500 ευρώ.

Αν ο δικαιούχος συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ.

Για ΑΕΙ εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το επίδομα των 1500 ευρώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση της συγκατοίκησης εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης φτάνει στις 2.500 ευρώ.

Πότε και από ποιον καταβάλλεται το επίδομα

Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευτούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του Ιδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση φοιτητών που προέρχονται από μετεγγραφή, το επίδομα χορηγείται από το Ίδρυμα που ανήκει ο φοιτητής τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

Η δαπάνη για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκκαθαρίζεται από τις οικείες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας και εντέλλεται προς πληρωμή αποκλειστικά και μόνο με χρηματικά εντάλματα, που εκδίδονται κατά τις κείμενες διατάξεις, από τις Υπηρεσίες αυτές.

Η απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος

Για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην υπερβαίνει τα (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγουμένου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, σε όλες τις εξεταστικές περιόδους (και Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.

Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Exit mobile version