“Φουσκωμένος” ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο που…δεν υπάρχει

Μια άτυχη φορολογούμενη διαπίστωσε ότι οφείλει το ποσό των 102.745,63 ευρώ (81.886,72€ + 20.858,91€ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ) προς τη φορολογική διοίκηση λόγω ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αφορούσε σε ακίνητο στην περιοχή Ψυχικού, το οποίο όμως αφενός δεν ήταν ιδιοκτησίας της, αφετέρου δεν υπήρχε καν ως ακίνητο στη συγκεκριμένη διεύθυνση που είχε δηλωθεί.


Εν συνεχεία η φορολογούμενη ζήτησε με αίτηση της προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. τη διαγραφή της οφειλής ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς επικαλέστηκε ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί από ποιο υπολογιστή υποβλήθηκε η δήλωσή Ε9 του έτους 2014 με την οποία δηλώθηκε το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. διαβίβασε με τη σειρά της την ανωτέρω αίτηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.), η οποία απάντησε στις 31-03-2016 με το υπ’αριθ. πρωτ. ΔΗΛΕΔ Α 114944 ΕΞ 2016 ΕΜΠ έγγραφο, ότι ο υπολογιστής από τον οποίο υποβλήθηκε η από 11-11-2015 δήλωση Ε9 έτους 2014 με υπόχρεο την προσφεύγουσα είχε διεύθυνση I.P…….194.

Επιπλέον η φορολογούμενη υπέβαλε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έγκληση κατά αγνώστων δραστών για παράβαση των άρθρων 370Β και 370Γ Π.Κ. για την οποία ενεργείται προανάκριση. Σημειώνεται ότι, κατά την καταχώρηση του υπό κρίση ακινήτου στο Ε9, στο πεδίο «αιτία εισαγωγής κτίσματος / οικοπέδου» έγινε η επιλογή της κατηγορίας «Λοιπές περιπτώσεις» και συμπληρώθηκε στην προκαθορισμένη φόρμα, στο πλαίσιο περιγραφής του τρόπου απόκτησης του ακινήτου ο λατινικός χαρακτήρας “a” αντί οποιουδήποτε προσδιοριστικού στοιχείου προκειμένου να προχωρήσει το σύστημα στην εισαγωγή του ακινήτου.

Η Δ.Ε.Δ. αφού εξέτασε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία μετά από έρευνα δικαίωσε φυσικά την εν λόγω φορολογούμενη.


Πηγή Πληροφοριών: Taxheaven
Exit mobile version