«Χαμός» έγινε με τις αιτήσεις για επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών. Χιλιάδες ήταν οι ενδιαφερόμενοι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που έδινε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», εξέλιξη όμως που έχει την εξήγησή της.
Σε αντίστοιχα προγράμματα που αναμένεται να βγουν στον «αέρα» στο μέλλον θα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον τρόπο τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας.
Με τις αλλαγές που θα γίνουν η απόσβεση της επένδυσης θα παίρνει περισσότερο χρόνο.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Στο πρόγραμμα που «έτρεξε» πάντως και «έκλεισε» στα μέσα της εβδομάδας, κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Οι αιτήσεις κατατάσσονται σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους.
Τι «κέρδισαν» όσοι εντάχθηκαν τώρα στο πρόγραμμα
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» όσοι μετείχαν «κλείδωσαν» την ένταξή τους στο καθεστώς netmetering: Με άλλα λόγια, κατοχύρωσαν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας, καθώς στα αντίστοιχα προγράμματα που θα ακολουθήσουν το netmetering θα πάψει να υφίσταται.
Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού με βάση την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας. Για τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών θα ισχύσει ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός, δηλαδή κατανάλωση την ώρα της παραγωγής.
Με βάση το netbilling, το οποίο θα είναι και το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό όπως είναι η μέθοδος του netmetering-που ισχύει για όσους πρόλαβαν να μπουν στο πρόγραμμα που μόλις «έκλεισε- και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.
Τι αλλάζει στην τιμολόγηση αυτοπαραγόμενης ενέργειας
Η νέα μορφή τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκή με αυτή που ίσχυσε στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για αυτό και οι αιτήσεις έγιναν κατά χιλιάδες, καθώς όσοι το … σκέφτονταν να ενταχθούν σε επόμενα προγράμματα, αποφάσισαν τελικά να υποβάλλουν άμεσα αίτηση.
Το καθεστώς του net–meteringαποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τη «φόρμουλα» συμψηφισμού που θα το διαδεχθεί -δηλαδή το net-billing- με συνέπεια η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε μεγαλύτερο χρόνο.
Και αυτό γιατί με βάση το netbilling, το οποίο θα είναι και το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής.
Στο netmetering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το σύστημα στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια την οποία καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας.
Αντίθετα, στο netbilling η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.
Η νέα υπουργική απόφαση -που αναμένεται το επόμενο διάστημα- θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του netbilling και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.