Quantcast
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πώς θα υποβάλετε αίτηση την Τρίτη για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πώς θα υποβάλετε αίτηση την Τρίτη για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

“Κλείδωσε” η ημερομηνία  από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Όπως γνωστοποίησε  ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75% και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, σημείωσε.

Πάντως το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα του gov.gr και ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς taxisnet. Υπενθυμίζεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα που διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.  Για να  πάρει κάποιος την επιδότηση του προγράμματος  θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ  για την σύνδεση και να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για το πρόγραμμα :

Α. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» εντάσσονται τα νοικοκυριά και οι αγρότες που μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).  Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 3.000 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Β. Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης

Μέχρι και το 75% μπορεί να αγγίξει η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Επίσης επισημαίνεται πως η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%.Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα  με την εισοδηματική κατηγορία που βρίσκεται ο δικαιούχος.  Πάντως τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για το σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία και 10.000. ευρώ οι αγρότες.  Ιδιαίτερα ευνοημένα θα είναι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες καθώς προβλέπεται για αυτά ένα επιπλέον μπόνους 10%. Αναλυτικά:

1.Τα ευάλωτα νοικοκυριά  του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ):

Η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

2.Οι αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ:

Η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

3.Οι πολίτες με ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ: Η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

4.Οι επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος:

Η μπαταρία  (ανεξαρτήτως χωρητικότητας)  επιδοτείται κατά 90%  και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Γ. Ποιο είναι το πλαφόν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδότησης για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», το πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος θα είναι στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για 1 ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Δ. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ οι αγρότες  μπορούν να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία. Σημειώνεται δε πως στα 10,8kW ορίζεται η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση . Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.