Πιο « πικρός »είναι πλέον ο καφές στο χέρι για τους καταναλωτές.
Το Mega παραθέτει παρακάτω κάποια παραδείγματα με τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στον καφέ. Αναλυτικά:
- Freddo espresso: Σήμερα η τιμή του διαμορφώνεται στα 2,30 ευρώ με 2,40 ευρώ από 2,10 ευρώ με 2,20 ευρώ που πωλούνταν το προηγούμενο διάστημα
- Freddo cappucino: Σήμερα η τιμή του ανέρχεται στα 2,30 ευρώ με 2,40 ευρώ από 2,10 ευρώ με 2,20 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα
- Kαφές φίλτρου: Σήμερα πωλείται στα 2 ευρώ με 2,30 ευρώ από 1,90 ευρώ με 2,20 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
- Ελληνικός καφές: Σήμερα η τιμή του κυμαίνεται μέχρι τα 2 ευρώ από 1,60 ευρώ με 1,80 ευρώ που πωλούνταν το προηγούμενο διάστημα
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η τιμή του καφέ είναι αυξημένη στο ράφι του σούπερ μάρκετ αλλά και στο τραπέζι της καφετέριας. Συγκεκριμένα στο ράφι του σούπερ μάρκετ έγιναν ήδη αυξήσεις από 4% έως και 50% στην τιμή του καφέ καθώς προμηθευτές (πολυεθνικές / μικρομεσαίες ελληνικές βιοτεχνίες) τον αγοράζουν ακριβότερα.
Όσον αφορά στο εάν η αύξηση στην τιμή του καφέ θα μετακυλιστεί και στον κλάδο της εστίασης επισημαίνονται τα εξής:
- Μεγάλες αλυσίδες καφέ (είτε σε τραπέζι, είτε στο χέρι) περιορίζονται σε αυξήσεις έως 0,20 ευρώ.
- Μεμονωμένα καταστήματα έχουν υψηλότερες αυξήσεις έως και 0,40 ευρώ καθώς επιπλέον «πονοκέφαλο» προκαλεί το λειτουργικό κόστος (μισθολογικό κόστος, ενοίκια και ενέργεια).
Τι λένε παράγοντες της αγοράς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ
Τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές αυξήσεις τιμών στον καφέ στο ράφι των σούπερ μάρκετ κρούουν παράγοντες της αγοράς, καθώς συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Κύρια αιτία της αύξησης των διεθνών τιμών διαπραγμάτευσης είναι οι μειωμένες σοδειές για ακόμη ένα συνεχόμενο έτος στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζονται δραστικά από την κλιματική αλλαγή, αλλά και η επιπλέον ζήτηση από χώρες οι οποίες μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και πλέον εντάσσουν το προϊόν στην καθημερινή τους συνήθεια.
Για τις ανατιμήσεις του καφέ μίλησε στο MEGA και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου.
«Βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου στις αυξήσεις του καφέ. Είναι μια πρωτοφανής ένταση και κρίση στην διεθνή διαπραγμάτευση των τιμών. Οι διεθνείς τιμές διαπραγματεύονται κατά 130% υψηλότερα. Μόνο τον τελευταίο μήνα – από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες – που διανύσαμε η ανατίμηση είναι της τάξης του 30% και πλέον», επεσήμανε ο κ. Γιάγκογλου.
«Η παραγωγή του καφέ συνεχώς μειώνεται λόγω των συνθήκων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον παρατηρείται ζήτηση και από χώρες που μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και αρχίσουν και εντάσσουν τον καφέ στην καθημερινότητά τους πχ η Κίνα που μέσα σε ένα έτος 4οπλασίασε την ζήτησή της και είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι παραγωγοί που καλλιεργούν τον καφέ αρνούνται να πουλήσουν ακόμη και σε αυτές τις υψηλές τιμές. Η Βραζιλία έχει πουλήσει το 85% της παραγωγής της και η επόμενη σοδειά, η φετινή θα αργήσει να φανεί στην αγορά», είπε μεταξύ άλλων.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ