Μετά από έξι και πλέον χρόνια ύφεσης της οικονομίας μας είναι όντως ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα;
Το τραπεζικό σύστημα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και την επιστροφή στην κερδοφορία, μπορεί να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με νέες χορηγήσεις;
Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον πώς θα μπορούσαν να διασφαλισθούν αυτά τα δυο ζητούμενα, ήτοι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, με στόχο μεγαλύτερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και ανάπτυξης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, απαντά στο κρίσιμο αυτό ερώτημα στην νέα επιχειρηματική ιστοσελίδα του ΑΠΕ/ΜΠΕ:
“Η περυσινή χρονιά, μετά τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έκλεισε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, όμως το σύστημα εξασφάλισε μεγάλο ύψος κεφαλαίων για την κάλυψη των επισφαλειών. Και ο χειρισμός αυτών των κεφαλαίων στο μέλλον είναι αυτός που θα καθορίσει και την βιωσιμότητα του συστήματος.
Παράγοντες όπως η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη των μακροοικονομικών μεγεθών, είναι σίγουρα απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βελτίωσης των τραπεζικών μεγεθών.
Όμως και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, για να εξασφαλίσει την συνέχιση της βελτίωσης αυτής, πρέπει να βελτιστοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ ανάπτυξης νέων εργασιών και βελτίωσης της ποιότητας χαρτοφυλακίου”.
Το ερώτημα όμως που απασχολεί μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεις είναι συγκεκριμένο. Με ποιο τρόπο μπορούν να συμβάλουν οι τράπεζες στην βελτίωση επιπέδου νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται σε δύο συγκεκριμένους τρόπους που μπορεί να συμβεί αυτό: “Οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση των οικονομικών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με δύο τρόπους, και μάλιστα μόνο βοηθώντας και με τους δύο αυτούς τρόπους ταυτόχρονα θα μπορέσουν να έχουν ουσιώδη συμβολή.
Ο πρώτος και διαχρονικός τρόπος είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης και των πιστοδοτήσεων. Η αύξηση της ρευστότητας και η επιστροφή των καταθέσεων, η οποία θα γίνει και εντονότερη μόνο όταν αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας, θα διευκολύνει την διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψή της.
Ο δεύτερος τρόπος, πιο επίκαιρος από ποτέ είναι, η προσπάθεια επανένταξης στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που τα τελευταία χρόνια, και λόγω της ύφεσης της οικονομίας, έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά, και έχουν περιέλθει σε καθεστώς αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους και κάλυψης των καθημερινών τους αναγκών.
Σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού, που είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα σε μέγεθος, πρέπει οι τράπεζες να προφέρουν δραστικές και μακροχρόνιες λύσεις με στόχο την επιστροφή στην ενημερότητα και κατ’επέκταση την επιστροφή στην παραγωγικότητα και δημιουργικότητα, αντί του σημερινού αδιεξόδου.
Ποιος όμως θα είναι ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας, στην προσπάθεια επίτευξης και το σημαντικότερο, διατήρησης της πολυπόθητης ανάπτυξης; Με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί αυτό;
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρεται και στο ζήτημα αυτό:
“Η Εθνική Τράπεζα εργάζεται προσηλωμένη και στα δύο αυτά μέτωπα. Η συγκριτικά ισχυρή θέση ρευστότητάς μας, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις χρηματοδοτήσεις στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Πλέον, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της πρόκλησης για επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και των αδυναμιών της οικονομίας μας, στοχεύουμε και σε νέες χρηματοδοτικές δράσεις, με διεθνείς συνεργασίες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, οι πρόσφατες συνεργασίες μας με την EBRD και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δώσουν πολύτιμη ρευστότητα στο κομμάτι αυτό της οικονομίας που τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη είχε και τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε επενδυτικές δράσεις ιδιωτικών πρωτοβουλιών, με ορθή ανάληψη κινδύνου και ευθυγράμμιση κινήτρων, με συμμετοχή από κοινού ως τράπεζα και ως επιχειρήσεις σε αναπτυξιακά έργα. Ιδιαίτερα όμως στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε πλέον ενισχύσει τις δομές μας και τα προϊόντα μας, και καλούμε τους πελάτες μας να έρθουν να συζητήσουν μαζί μας για να βρούμε αμοιβαία επωφελείς, ρεαλιστικές και πραγματικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της συνέπειας και της συνεργασίας.
Θεωρούμε πως η δίκαιη αντιμετώπιση των επισφαλειών είναι μονόδρομος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την τήρηση του σεβασμού απέναντι στους καταθέτες μας και τους μετόχους μας. Στην Εθνική Τράπεζα υποστηρίζουμε και θα το κάνουμε ακόμα περισσότερο, όσους θέλουν να είναι συνεπείς και αδυνατούν να το κάνουν, αλλά ακολουθήσουμε άλλες λύσεις για όσους ενώ δύνανται να είναι συνεπείς, έχουν επιλέξει να μην δρουν με τρόπο που επιδεικνύει σεβασμό στα κεφάλαια των υπόλοιπων καταθετών μας”.