Quantcast
Φορολογικό Νομοσχέδιο: Τι είπαν στην Βουλή περιπτεράδες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και βενζινοπώλες - enikonomia.gr
share

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Τι είπαν στην Βουλή περιπτεράδες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και βενζινοπώλες

δημοσιεύτηκε:

Αγρότες, μισθωτοί περιπτέρων, επαγγελματίες Λαϊκών αγορών και Βενζινοπώλες σχολίασαν το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μιλώντας απόψε (4/12/23) στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τον Θεόδωρο Μάλλιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, ο οποίος χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου ως «Ξαφνικό θάνατο».  «Στον τρόπο που μας προσδιορίσατε φορολογικά, με το μέσο όρο ΚΑΔ, έχετε συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο ερωτικού περιεχομένου, τα sex shop. Αστειευόμενος, με μαύρο χιούμορ, να πω ότι πραγματικά θα μας χρειαστεί να ταιριάξουμε με τα sex shop, γιατί αν αυτό θα συνεχιστεί και δεν το αλλάξετε, θα χρειαστούμε τα ερωτικά τους βοηθήματα», είπε ο κ. Μάλλιος. «Δεν γίνεται με μικτό, όπως στα τσιγάρα, που είναι 4% ο μέσος όρος μας, με τις κάρτες κινητής στο 0,80%, με τα εισιτήρια στο 3%, να μας φορολογείτε με 5%. Δηλαδή να βγάζουμε 3% και εσείς να μας παίρνετε 5%. ‘Αραγε υπάρχει δικαστήριο, ευρωπαϊκό ή ελληνικό, που δεν θα δεχθεί μια τέτοια προσφυγή;», είπε ο κ. Μάλλιος.

«Οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο του παραγωγού»

«Για πρώτη φορά ο αγροτικός τομέας θα φορολογηθεί, ανάλογα με τις πωλήσεις που κάνει», ανέφερε, για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μακρίδης εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου του στις προωθούμενες διατάξεις που εισάγουν τεκμαρτό εισόδημα για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αγροτικό ΚΑΔ, για να ξεχωρίζουν οι αγρότες παραγωγοί στις λαϊκές αγορές από τους εμπόρους. Αν πάμε σε τεκμαρτό, τι θα γίνει με τον φόρο επιτηδεύματος; Σήμερα, η κυβέρνηση απαλλάσσει τους επαγγελματίες αγρότες. Πλέον, επειδή θα χαρακτηριστώ έμπορος, θα πρέπει να πληρώσω το 50% του τέλους επιτηδεύματος», είπε ο κ. Μακρίδης και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει «τι θα γίνει με τις ενισχύσεις που λαμβάνει ο κλάδος, που συναπαρτίζεται από αγρότες που πουλάνε την παραγωγή τους λιανικώς και όχι χονδρικώς και δεν είναι έμποροι».

«Η λαϊκή αγορά είναι θεσμός που βοηθάει τον Έλληνα καταναλωτή να ζήσει στη στιγμή αυτή της ακρίβειας. Οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο του παραγωγού», δήλωσε ο κ. Μακρίδης και πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των παραγωγών στις λαϊκές αγορές είναι μικροκαλλιεργητές.

Έλεγχο από τα διυλιστήρια μέχρι τον καταναλωτή, προτείνουν οι βενζινοπώλες

Π πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας,  Μιχάλης Κιούσης, έκανε λόγο για διατάξεις που συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων. Όπως είπε, η προσπάθεια πάταξης της παραβατικότητας στον τομέα των καυσίμων, όχι μόνο είναι θετική, αλλά είναι και πολύ αναγκαία. «Μεγάλα ποσά διαφεύγουν της νόμιμης διακίνησης, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, τα δημόσια έσοδα και το χειρότερο, να κατανέμονται μεταξύ των νόμιμων φορολογούμενων, επιχειρήσεων και καταναλωτών, οι διαφυγόντες φόροι», είπε ο κ. Κιούσης.

«Υπάρχουν άρθρα που συμβάλλουν για να μειωθεί, για να περιοριστεί η παραβατικότητα στον κλάδο μας. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι βασική αιτία των παραβάσεων, το κίνητρο δηλαδή, είναι η μεγάλη φορολογία στα καύσιμα, οι μεγάλοι ειδικοί φόροι και το ΦΠΑ, είπε. Παράλληλα όμως ο κ. Κιούσης ζήτησε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την «κατηγοροποίηση των ποινών».

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος πρότεινε «ολιστικό έλεγχο της φόρτωσης, διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης, από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή, με χρήση νέων τεχνολογιών και έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών, σε όλους τους κλάδους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.