Φορολογικό «λίφτινγκ» με στόχο την προκαταβολή

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ιδιώτες ελεγκτές με μερική απασχόληση,  νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις και μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ είναι τα μέτρα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να πείσει την Δευτέρα τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών για μια προκαταβολή που θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Τα μέτρα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε την Δευτέρα το απόγευμα υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κι Γιάννη Δραγασάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών ήρθε χθες σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών με τα οποία συμφωνήθηκε τον περιορισμό της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα στο σημείο που προέβλεπε το μπόνους του 50% για την εφάπαξ καταβολή φόρων που οφείλονταν μέχρι και τις 31 /12 /2013.

Το μπόνους φόρων δεν θα περιλαμβάνεται στην τελική ρύθμιση αφού θεωρήθηκε απαράδεκτο από τους τρείς θεσμούς.

Θα υπάρχει όμως πρόβλεψη για μια μικρή έκπτωση στους – λίγους – φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αποστολή του κ. Βαρουφάκη θα είναι να πείσει τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα αποδώσει στα δημόσια έσοδα σημαντικά περισσότερα από την αντίστοιχη ρύθμιση που τρέχει σήμερα και στην οποία έχουν ενταχθεί περίπου 195.000 από τους συνολικά 3.300 .000 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμές οφειλές στην εφορία.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα υπάρχει όριο οφειλής για την υπαγωγή στην ρύθμιση.

Οι 100 δόσεις θα ισχύουν μόνο για ένα όριο οφειλής το οποίο όμως θα είναι μεγαλύτερο από τις 5000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα με το ελάχιστο όριο δόσης να μειώνεται στα 20 ευρώ από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μην επωφεληθούν της ρύθμισης οι «επαγγελματίες κακοπληρωτές».

Εκτός από την ρύθμιση των 100 δόσεων το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του υπουργού οικονομικών θα περιλαμβάνει:

Την δημιουργία ενός νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Πρόκειται για ιδιώτες όχι απαραίτητα ειδικούς οι οποίοι θα βοηθούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε φορολογικούς ελέγχους και υα πληρώνονται ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουν.

Έτσι θεωρείται ότι θα συμπληρωθεί και το προσωπικό του ΣΔΟΕ που δεν επαρκεί για όλη την κλίμακα των ελέγχων.

Συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αφορούν την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης . Το κακό είναι ότι ενώ οι τρείς θεσμοί απαιτούν εδώ και καιρό μεγαλύτερη αυτονομία της φορολογικής διοίκησης σε χθεσινό ΦΕΚ προβλέπονταν ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων υπάγεται στην αρμοδιότητα της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη.

Επίσης θα ενεργοποιηθεί και το εθνικό φορολογικό συμβούλιο που θα έχει ως αποστολή την θέσπιση στόχων για τα επιμέρους περιφερειακά ελεγκτικά γραφεία και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

Θα αναφέρεται επίσης ως μεταρρύθμιση και το πλέγμα των μέτρων για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως τονίζεται π ρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη – οενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).

 

Έλεγχος στο ΤΑΙΠΕΔ

Σήμερα Τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών θα βρεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διαπιστώσουν την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πάρουν μαζί τους στοιχεία για τις αποκρατικοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν για αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν τους επόμενους μήνες αλλά και τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία.

Τέλος , σήμερα ο υπουργός οικονομικών αναμένεται να ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις των νέων γενικών γραμματέων του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες νέος ΓΓ του ΥΠΟΙΚ θα διοριστεί ο καθηγητής κ. Νίκος Φράγκος ενώ για την θέση του Γνεικού Γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής ακούγεται το όνομα του τέως βουλευτή Δωδεκανήσου εφοριακού στο επάγγελμα κ. Γιώργου Κασσάρα.

Exit mobile version