Quantcast
Φορολογική ενημερότητα: Πώς θα εκδίδεται μετά την εξόφληση χρεών προς Δήμους και Περιφέρειες   - enikonomia.gr
share

Φορολογική ενημερότητα: Πώς θα εκδίδεται μετά την εξόφληση χρεών προς Δήμους και Περιφέρειες  

δημοσιεύτηκε:

Μέσω της ενεργοποίησης της νέας υπηρεσίας διαλειτουργικότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η φορολογική ενημερότητα  θα εκδίδεται από τον Σεπτέμβριο, με διαδικασίες εξπρές για όσους τακτοποιούν τις οφειλές  τους στους δήμους  και τις Περιφέρειες. Πλέον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να ενημερώνεται αυτόματα για όσους εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στους ΟΤΑ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή,  ψηφιακά θα ενημερώνεται από την 1η Σεπτεμβρίου η Φορολογική Διοίκηση, για την ανάγκη δέσμευσης ή αποδέσμευσης αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογούμενους που έχουν ή εξοφλούν αντίστοιχα ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους και Περιφέρειες.

Η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους  και στις Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.

Με το νέο σύστημα και μεταξύ άλλων ο φορολογούμενος δύναται να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και 2 μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών ενώ η Φορολογική Διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.

Επίσης, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.