Για τον τρόπο που προκύπτει το ποσοστό της έκπτωσης στην καταβολή του φόρου εισοδήματος μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις” ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
«Πάντοτε ότι δίνουμε με τη μορφή εκπτώσεων ή ελαφρύνσεων είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές που έχουμε από την συλλογή των φόρων άμεσης φορολογίας, που είναι ουσιαστικά τα εκκαθαριστικά αυτά. Συλλέγουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού κάθε χρόνο. Έκατσε το οικονομικό επιτελείο και είδε ότι αυτό το ποσοστό που φέτος μπορούμε να δώσουμε είναι της τάξεως του 4%, παλαιότερα ήταν μέχρι 3%. Είμαστε της κατεύθυνσης ότι πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον κόσμο προκειμένου να γίνει σύμμαχός μας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένα από αυτά είναι αυτό που ανακοινώθηκε πρώτη φορά φέτος το έτος 4% » είπε αναφερόμενος στο μικρό ποσοστό της έκπτωσης του φόρου εισοδήματος.
«Ένα άλλο είναι τα χρήματα τα οποία μπορεί να παίρνει κάποιος, ο οποίος μας βοηθάει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής www.apodiksi.gr, όπου εκεί σκανάρει τις αποδείξεις που λαμβάνει, κάθε φορά που ένα εστιατόριο από έναν ελεύθερο επαγγελματία και τσεκάρει κατά πόσον είναι έγκυρες. Ό, τι μαζεύουμε από τη φοροδιαφυγή επιστρέφει πίσω στους πολίτες με τη μορφή ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της μείωσης των φόρων» συμπλήρωσε.
Φόρος εισοδήματος 2025: Η έκπτωση στην καταβολή του
Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου , θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης .Αναλυτικά:
• 4% θα είναι η έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από τις 17 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.
• 3% θα είναι η έκπτωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.
• 2% θα είναι η έκπτωση από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.
Για τις φορολογικές δηλώσεις
Επίσης μίλησε εκτενώς για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων.
Σταθεροποιείται πλέον το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων από 15 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουλίου, και μπαίνει ένα τέλος στις διαρκείς παρατάσεις είπε ο κ. Τσάπαλος.
Εφέτος η υποβολή θα ξεκινήσει την Δευτέρα 17 Μαρτίου συμπλήρωσε,
«Για να φτάσουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε συγκεκριμένο τετράμηνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θεσμοθετημένο και με νόμο κιόλας, περάσαμε από σαράντα κύματα, καθότι η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη κυρίως γιατί, για να μπορέσουν να αναρτηθούν οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία των συνταξιούχων των μισθωτών, έπρεπε να φτιάξουμε ένα μητρώο στην αρχή των δημοσίων φορέων που προσκομίζουν αυτά τα στοιχεία, το οποίο μας πήρε αρκετό διάστημα» τόνισε .
«Το φτιάξαμε, το ολοκληρώσαμε, πάνω από 1.200 φορείς του Δημοσίου ενεγράφησαν στο συγκεκριμένο μητρώο και τώρα είμαστε στη φάση όπου στέλνουν τα στοιχεία.
Περίπου το 80% με 85% των στοιχείων έχει ήδη προσκομιστεί και απομένει ένα μικρό ποσοστό που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μεγάλοι φορείς όπως ο ΕΦΚΑ για παράδειγμα, που έχει τη μερίδα του λέοντος στα συμπληρωμένα στοιχεία, γιατί στέλνει για τους συνταξιούχους και για τους μισθωτούς, έχει ήδη στείλει τα στοιχεία αυτά που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν σωστά οι φορολογικές δηλώσεις.
Εφέτος το κράτος είναι οργανωμένο, πολύ πιο σοβαρό σε σχέση με τις προθεσμίες του και για αυτό ζητάει και από τον πολίτη να είναι και αυτός συνεπής στο τετράμηνο του.
Τώρα, αν κάποιος Φορέας δεν το έχει κάνει μέσα στην προθεσμία του, υπάρχουν ποινές, που βγαίνουν από την τσέπη του κάθε επικεφαλής του δημοσίου οργανισμού.
Έχουμε θεσμοθετήσει πρόστιμα, ειδικές ατομικές ποινές, τα χρήματα δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό του κάθε φορέα.
Αν π.χ. καθυστερήσει να προσκομίσει τα στοιχεία ο εκάστοτε διοικητής φορέα, θα βγάλει από την τσέπη του 2, 3, ή 5.000 ευρώ, αναλόγως του εύρους της παράλειψης, προκειμένου να καλύψει την παράλειψη.
Είναι η πρώτη φορά που το κράτος στρέφεται στον εαυτό του για να αναζητήσει χρηματικές ποινές.
Οι χρηματικές ποινές ισχύουν για όσους είναι επικεφαλής δημοσίων φορέων, δημοσίων οργανισμών, δημάρχους αλλά και τους επικεφαλής των διευθύνσεων των οικονομικών υπηρεσιών του εκάστοτε Οργανισμού που είναι υπεύθυνοι με την υπογραφή τους να προσκομίσουν έγκυρα και έγκαιρα τα στοιχεία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι στο να ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται δυνατόν τα λάθη ή τις παραλείψεις. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθεί κανένας, πρωτίστως ο φοροτεχνικός κόσμος και οι λογιστές που έχουν βάλει πλάτη σε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και φυσικά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι θέλουν και μόνοι τους κάποιοι από αυτούς να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση».