Φορολογικές δηλώσεις 2024: Όλη η αλήθεια για τα λάθη και τις παραλείψεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

δηλώσεις

Αλαλούμ με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τις παραλείψεις που έχουν εντοπιστεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αλλά τα λάθη που έχουν διαπιστωθεί με τις προσυμπληρωμένες.

«Κάθε χρόνο όλες οι δηλώσεις είναι προσυπληρωμένες με τα δεδομένα που παίρνουμε από τους φορείς του δημοσίου και τους ιδιωτικούς φορείς .Να θυμίσω ότι αυτοί οι φορείς έχουν την ορθότητα και την ακρίβεια των δεδομένων αυτών. Δεν είναι καινούργιο αυτό αλλά ούτε και άγνωστο σε κανέναν. Οι πολίτες κοιτούν τις δηλώσεις -διορθώνουν τα λάθη και προχωρούν στην υποβολή. Τι κάναμε φέτος για πρώτη φορά σε σχέση με πέρυσι;

Πέρυσι τα δεδομένα αυτά στη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών ήταν είτε  σωστά είτε λάθος και έπρεπε να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Φέτος είπαμε για 1,3 εκατ. φορολογούμενους -κατά κύριο λόγο για αυτούς που έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις εάν τα δεδομένα είναι σωστά, τότε δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση…εάν δεν θέλουν να πάρουν κάποια επιστροφή φόρου  κλπ. Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν οι πολίτες αυτοί. Θα κάνουμε εμείς τη διαδικασία για τους φορολογούμενους αυτούς στο τέλος  της προθεσμίας ….  είπαμε μέχρι την 1η Ιουλίου. Άρα στις 2 Ιουλίου θα υποβάλλουμε εμείς τη δήλωση αυτή. Και δίνεται περιθώριο μέχρι τις 26 Ιουλίου στους φορολογούμενους  εάν υπάρχει κάποιος λάθος να  κάνουν μια τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις. Κάνουμε και κάτι άλλο για πρώτη φορά .. εάν υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα από τρίτους φορείς .Θα αρχίσουμε να ειδοποιούμε τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση για  τις αλλαγές. Θα τρέχει στο σύστημα μια πληροφορία και θα ειδοποιεί τους πολίτες για αλλαγές για να μπουν να δουν σε αυτούς που τυχόν έχουν υποβάλλει δηλώσεις έχουν μεταβολές αργότερα . Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται με email. To myADEE app βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Το παίρνουμε και σαν ειδοποίηση στο κινητό μας »σημείωσε ο  διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο MEGA.

«Στο myADEE app-στο τέλος αυτού του μήνα -το πολύ πολύ μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου – οι πολίτες θα μπορούν να δουν το εκκαθαριστικό και την φορολογική τους δήλωση. Αλλά και όσοι είναι σε αυτή την κατηγορία- της αυτοματοποιημένης υποβολής θα δουν το ειδικό αρχείο που τους έχουμε φτιάξει που δείχνει τα δεδομένα που έχουμε για αυτούς και την προεκκαθάριση  του φόρου» συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Η χθεσινή δήλωση Θεοχάρη για τις φορολογικές δηλώσεις 2024
Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων 2024 μίλησε χθες και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Τα λάθη είναι λιγότερα από άλλες χρονιές. Έχουμε ενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό μια διαδικασία ώστε να διορθώνουμε πιο γρήγορα τα λάθη στις δηλώσεις. Και η ΑΑΔΕ  ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από άλλες χρονιές. Τα περισσότερα λάθη δεν είναι ζητήματα που έχουν σχέση με την ΑΑΔΕ αλλά με τους ίδιους τους φορείς, μια τράπεζα όπως είναι τα στοιχεία κλπ .Αλλά η αξιοπιστία των δεδομένων είναι ίδια με πέρυσι και θα έλεγα ότι αυτή είναι  καλύτερη φέτος ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Τα προβλήματα στις φορολογικές δηλώσεις  σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΦΕΕ είχε επισημαίνει πρόσφατα σε ανακοίνωση της τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

«26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).

26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).

26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).

26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).

29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εμάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).

11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).

11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

Υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) » είχε σημειώσει η Ομοσπονδία .

Exit mobile version