Φορολογικές δηλώσεις 2024: Με χαμηλές ταχύτητες η έναρξη υποβολής – Πόσοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο

φορολογικές δηλώσεις

Με χαμηλές ταχύτητες έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που αφορούν στα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο 2023.

Έχει υποβληθεί ήδη περίπου το 2,5% του συνολικού αριθμού που κάθε χρόνο περνούν την πύλη της ΑΑΔΕ, καθώς αυτήν τη στιγμή αριθμούν τις 165.268 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες και έχουν εκκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα οποία σε ένα βαθμό μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος ως αντιπροσωπευτικά, για τους 77 στους 100 φορολογούμενους δεν προκύπτει επιπλέον φόρος. Από αυτούς μάλιστα οι 24 θα λάβουν επιστροφή ενώ για τους άλλους 53 το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν λίγοι περισσότεροι από 23 στους 100 φορολογούμενους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Πιθανός επιπλέον φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Δύο είναι τα νέα στοιχεία στην φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

1. Για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ΑΑΔΕ τις έχει προσυμπληρώσει για λογαριασμό τους και εάν εκείνοι δεν πατήσουν το πλήκτρο για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους θα το κάνει κι αυτό η ΑΑΔΕ υποβάλλοντάς τις αυτόματα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής.

2. Περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα φορολογηθούν φέτος με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματά τους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

Exit mobile version