Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Γιατί δεν αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή τους - Διευκρινίσεις Τσάπαλου - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Γιατί δεν αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή τους – Διευκρινίσεις Τσάπαλου

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση στην προθεσμία υποβολής  φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου ρωτήθηκε σήμερα, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο  Εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος.

«Δεν γνωρίζω εάν θα δοθεί παράταση. Δεν πιστεύω πως θα δοθεί παράταση πέραν της 26ης Ιουλίου, διότι υπήρχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο μήνυμα και της ΑΑΔΕ και του υπουργείου ότι οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες και με δεδομένο και το κομμάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους» απάντησε. «Δεν μπορώ να αξιολογήσω κρίσεις, πιθανότητες και ενδεχόμενα σενάρια. Αυτό που θέλω να σας πω από τη θέση που βρίσκομαι είναι σας λέω τα δεδομένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή που μιλάμε»,  είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένει να πληρωθεί η 1η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου, τόσο από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Περιμένει δηλαδή χρήματα. Εάν βγάλουμε μία ανακοίνωση και πούμε ότι ουσιαστικά παρατείνουμε κατά 1 μήνα τις φορολογικές δηλώσεις, άρα θα πληρώσουν οι πολίτες διπλή δόση τέλος Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα ( πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων) μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει». « Δημοσιονομικά δεν μας παίρνει να προχωρήσουμε σε μια παράταση πέραν του Ιουλίου, καθότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι περιμένει χρήματα μέχρι τέλος Ιουλίου», διευκρίνισε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το τι επίπτωση θα έχει αυτή η τρύπα στους φορολογούμενους της χώρας.  «Η τρύπα αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα πληρωμών σε βασικές λειτουργίες του κράτους. Δεν αναφέρομαι προφανώς σε μισθούς και συντάξεις  κλπ. Αλλά θα δημιουργήσει ένα σοβαρό δημοσιονομικό κενό  μέσα στον Ιούλιο  το οποίο  είναι εξαιρετικά δύσκολο  έως εξαιρετικά αδύνατο να καλυφθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης», απάντησε.

Επιπλέον επεσήμανε πως «ένας προϋπολογισμός καταρτίζεται και ψηφίζεται προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όταν έρχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σου λέει ότι θέλω συγκεκριμένα χρήματα κάθε τέλος του μήνα, δεν μπορεί κανένας, κατά τη γνώμη μου, ούτε εγώ, ούτε υφυπουργός ή κανένας υπηρεσιακός παράγοντας ελαφρά την καρδία να πάρει μια απόφαση και να πει εντάξει, θα βρούμε λεφτά από αλλού, ας τους δώσουμε δυο μήνες παράταση. Δεν λειτουργεί έτσι το κράτος και κανένας προϋπολογισμός».

Φορολογικές δηλώσεις: Πόσες έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής

Μίλησε δε και για τον αριθμό των πολιτών που έχει υποβάλλει μέχρι στιγμής τη φορολογική του δήλωση.  «Θυμίζω λοιπόν, ότι η καταληκτική ημερομηνία, την οποία την έχουμε ανακοινώσει είναι η Παρασκευή 26η Ιουλίου και απομένουν να υποβληθούν γύρω στις 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή. Θεωρούμε ότι με δεδομένο το ότι πάντοτε τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται πάρα πολύ οι ρυθμοί υποβολής, αλλά και με δεδομένο το ότι υπάρχουν περίπου 250.000 ήδη συμπληρωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό φορολογικές δηλώσεις, αλλά προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα, δηλαδή δεν έχουν οριστικοποιηθεί – θεωρούμε ότι αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός και μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Ο κ. Τσάπαλος  πρόσθεσε πως  «το σύστημα τεχνικά αντέχει να δεχθεί αυτές τις δηλώσεις. Ξαναλέω, δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία, την κούραση και την ανησυχία των χιλιάδων φοροτεχνικών και λογιστών  και πραγματικά και εμείς γινόμαστε δέκτες δικών τους μηνυμάτων. Και θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Από την άλλη όμως έχουμε συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε.

Για την παράταση

Επίσης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία για την  υποβολή  φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου. «Αυτή τη στιγμή η 26η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία . Ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις  που πρέπει να καλυφθούν από τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς μέχρι το τέλος του Ιουλίου». είπε.  «Πρέπει να δώσουμε και κάποιες ημέρες στον φορολογούμενο  που κάνει την φορολογική του δήλωση να μπορέσει να πληρώσει τον φόρο του. Εάν κάνει την φορολογική του  δήλωση στις 31 του μηνός, τότε δεν θα έχει χρόνο να πληρώσει και την πρώτη δόση. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο στους λογιστές, αλλά και  στους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων οκ. Τσάπαλος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.