Quantcast
Φοροδιαφυγή: Ποιες αλλαγές έρχονται στους ελέγχους - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: Ποιες αλλαγές έρχονται στους ελέγχους

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν την προσεχή 4ετία αναφορικά με την πρόσληψη νέων ελεγκτών  στην ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της  αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει λιγότερους ελεγκτές σε σχέση με  άλλες χώρες της Ευρώπης. Πάντως η Αρχή με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και των εργαλείων της τεχνολογίας θα ελέγξει κυρίως υποθέσεις μεγάλου πλούτου επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για  εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως  οι προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα γίνονται μέσω των τεχνικών που διαθέτει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό  επιτυγχάνεται ως εξής:

  • Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα “χτίζουν” ένα μαθηματικό μοντέλο.
  • Μετά αυτό το μοντέλο προβλέπει  τι θα  γίνει στο μέλλον ή προτείνει δράσεις για να υπάρξουν πιο καλά  αποτελέσματα.

Οι έλεγχοι

Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται είναι τα στοιχεία τις ΑΑΔΕ για τις νέες εντολές ελέγχου. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής:

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου εξέδωσε το πρώτο τετράμηνο του 2023  (Ιανουαρίου -Απριλίου)  συνολικά  656 νέες εντολές ελέγχου, επιπλέον 1.248 έλεγχοι  είναι σε εξέλιξη και έχουν βεβαιωθεί επιπλέον φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται με 21 μεγάλες υποθέσεις που αφορούν την περιουσία ιδιοκτητών ακινήτων .

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει εκδώσει 448 νέες εντολές ελέγχου, βρίσκονται σε εξέλιξη 895 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί επιπλέον φόροι και πρόστιμα ύψους 129 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ελεγκτικά κέντρα που λειτούργησαν στις αρχές του χρόνου έχουν εκδώσει 5.422 νέες εντολές ελέγχου και στο διάστημα αυτό  έχουν ολοκληρωθεί 1.946  νέες υποθέσεις και βεβαιώθηκαν επιπλέον φόροι  και πρόστιμα ύψους  83 εκατ. ευρώ.

Πάντως μέσα σε 1 μήνα  έχουν υποβληθεί 152 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 376 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται και 175 υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που χρωστούν 325 εκατ. ευρώ

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.