Quantcast
«Φόρμουλα» για επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες καθηγήτριες - Τι ποσά θα λάβουν αναδρομικά - enikonomia.gr
share

«Φόρμουλα» για επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες καθηγήτριες – Τι ποσά θα λάβουν αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

«Φόρμουλα» που θα «ξεμπλοκάρει» την ειδική παροχή μητρότητας για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες αναζητά η Κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών στερείται το λεγόμενο επίδομα μητρότητας, αν και θεωρητικά ο νόμος καλύπτει όλες τις απασχολούμενες στο Δημόσιο μητέρες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται και η υπογραφή νέας υπουργικής απόφασης που θα καλύψει και ζητήματα, τα οποία προέκυψαν με μητέρες που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και δημοσιογράφους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ειδικά για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες έχει εντοπιστεί μια «ασυμμετρία» και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εργασίας, αναζητά την «συνταγή» που θα επιτρέψει και σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνουν την ειδική παροχή.

Τι ποσά θα λάβουν οι μητέρες που αποκτούν δικαίωμα στο ειδική παροχή

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα που αφορά στις μητέρες μισθωτές εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες περιμένουν να λάβουν το επίδομα μητρότητας για το εννεάμηνο αναδρομικά.

Οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, η οποία χορηγείται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ.

Επομένως, θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

Ποιες μητέρες απέκτησαν δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκε και το χορηγούμενο ποσό, καθώς από τα 780 ευρώ ανέβηκε στα 830 ευρώ, μηνιαίως.

Η αύξηση αυτή του ποσού της ειδικής παροχής μητρότητας, οφείλεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αναδρομικά, είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ειδική παροχή χιλιάδες μητέρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα σε αυτό.

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνθηκε, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και είχαν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Επιπλέον, το επίδομα επεκτάθηκε και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.