Καθυστερεί και άλλο η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων.
Yπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων να λειτουργήσει μέσα του 2023, ο επόμενος στόχος ήταν να ενεργοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τώρα φαίνεται πως η λειτουργία του μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2024 λόγω των παρατάσεων που ζητήθηκαν από τους πλειοδότες. «Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης της επικύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο έως τα τέλη Ιουνίου του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα οντότητα θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός της χρονιάς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα.
Η λειτουργία του Φορέα
Ο στόχος της λειτουργίας του Φορέα είναι να μην γίνονται εξώσεις των κόκκινων οφειλετών από την πρώτη κατοικία τους και για τον λόγο αυτό θα αγοράζει και την πρώτη κατοικία από τον δανειολήπτη απομειώνοντας ή μηδενίζοντας το υπόλοιπο της οφειλής.
Εάν όμως ο οφειλέτης πτωχεύσει, τότε το τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου θα ισούται με την εμπορική του αξία όπως αυτή θα προσδιορίζεται από πιστοποιημένο ανεξάρτητο εκτιμητή. Εάν όμως γίνεται παραχώρηση του ακινήτου, δηλαδή εάν η πρώτη προσφορά του πλειστηριασμού υπερβαίνει την εκτιμώμενη αξία κατά 15%, τότε το τίμημα θα ισούται με τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της πρώτης προσφοράς και της εκτίμησης από πιστοποιημένο εκτιμητή.
Κατόπιν, ο Φορέας θα εκμισθώνει το ακίνητο στον πρώην ιδιοκτήτη για 12 χρόνια και εάν εκείνος ανακάμψει θα έχει τη δυνατότητα να το επαναγοράσει ενδεχομένως με νέο στεγαστικό δάνειο.
Εάν ένας οφειλέτης θελήσει να αγοράσει νωρίτερα την (πρώην) πρώτη κατοικία του, τότε μπορεί να το πράξει αρκεί να καταβάλλει την τρέχουσα εμπορική αξία της προσαυξημένη με την παρούσα αξία των μισθωμάτων που είχαν συμφωνηθεί έως το τέλος της 12ετίας μείον τυχόν εκπτώσεις που θα του παρέχει ο Φορέας.
Σημειώνεται πως οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση του μισθώματος μέσω του στεγαστικού επιδόματος από 70 έως 210 ευρώ.
Οι άγονοι πλειστηριασμοί
Όπως επισημάνει σε έκθεση της η Κομισιόν, άγονοι καταλήγουν 8 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων. Δηλαδή το 2022 προγραμματίστηκαν 51.960 πλειστηριασμοί ακινήτων και από αυτούς έγιναν 38.896, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 11. 012 πλειστηριασμοί . Ωστόσο το ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών παρέμεινε στο 75%. Για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του πλαισίου καθώς η εισαγωγή αυτόματης προσαρμογής της τιμής δεν βελτίωσε την κατάσταση.