Quantcast
Forbes: Είσαι 40 χρονών και θέλεις να κάνεις μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας; Αυτά είναι τα νέα "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζεις - enikonomia.gr
share

Forbes: Είσαι 40 χρονών και θέλεις να κάνεις μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας; Αυτά είναι τα νέα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζεις

δημοσιεύτηκε:

Τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να κάνουν μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας στα 40 τους χρόνια αναφέρει η ιστοσελίδα του Forbes (www.forbes.com). Αναλυτικά, τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

Βήμα 1: Θα πρέπει να ξέρετε  ποιος είναι ο πραγματικός εαυτός σας, ποιες είναι οι δεξιότητες σας, τα ταλέντα σας και τι μπορείτε να προσφέρετε

Πρώτον είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς βαθιά καλά τον εαυτό του, τα ταλέντα που έχει αλλά και τις δεξιότητες του. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θα ήταν αυτό που θα τον έκανε να παρατήσει τα πάντα, ποιες είναι οι αξίες του, ποιες είναι οι προτεραιότητες του, ποια είναι τα πρότυπα του, αυτά που δεν διαπραγματεύεται, το στυλ του, τις προτιμήσεις του και τα ιδανικά του. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν κατανοούν πραγματικά τις σημαντικές πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής ή δεν έχουν αυτογνωσία επί τούτου. Είναι συχνό φαινόμενο ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποιοι βρίσκονται σε σύγχυση καθώς προσπαθούν να καταλάβουν ποια επαγγελματική κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν καθώς δεν ξέρουν τον εαυτό τους ή δεν γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά θέλω τους. Εάν δεν γνωρίζει κανείς τον εαυτό του καλά, τότε είναι πολύ δύσκολο να χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα μακροπρόθεσμα.

Δεύτερον, είναι σημαντικό να δει τη ζωή και την καριέρα του με διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έχει συνηθίσει. Για να χρησιμοποιήσει κανείς όλα όσα έχει μάθει στα προηγούμενα χρόνια της εργασίας του, για να αξιοποιήσει τις γνώσεις του με επιτυχία και για να τα βάλει σε κουκκίδες θα πρέπει να δει τη ζωή του από μια άλλη οπτική, “πιο φωτεινή” . Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μια υποστήριξη για να το καταφέρουν αυτό καθώς είναι δύσκολο να το κάνουν μόνοι τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Αϊνστάιν, « δεν μπορεί να λύσει κανείς ένα πρόβλημα που δημιούργησε συνειδητά ». Καθένας από εμάς είναι μοναδικός και διαφορετικός από όλους τους άλλους ανθρώπους, έχει ιδιαίτερα ταλέντα, χαρίσματα, δυνατότητες και εμπειρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσία άλλων και του κόσμου. Εάν όμως αμφιβάλει κανείς αυτά τα ταλέντα (τις κλήσεις που έχει)  ή δεν τα γνωρίζει και δεν μπορεί να μιλήσει για αυτά, τότε θα είναι δύσκολο να στραφεί προς νέα επαγγελματική κατεύθυνση και επιτυχημένη.

Βήμα 2: Φύγετε από σκέψεις, πρότυπα και συμπεριφορές που σας κρατούν κολλημένους

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια έρευνα που αποκαλύπτει πως το 98% των επαγγελματιών γυναικών και το 90% των ανδρών δεν πιστεύει στις δυνάμεις του και πως δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του για να φτάσει ακόμη πιο υψηλά επαγγελματικά. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτοί οι δύο παράγοντες, τότε οι προσπάθειες στο να στραφεί κανείς σε μια νέα καριέρα θα είναι δύσκολο εάν όχι αδύνατο διότι αυτές οι προκλήσεις είναι χρόνιες και συχνά επανεμφανίζονται στη νέα καριέρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα δύο εμπόδια είναι να εντοπίσει πού υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη ζωή του, όπως  φοβερά αφεντικά, τοξικό περιβάλλον, μαχαιριές συναδέλφων, πολλές ευθύνες σε εξαντλητικό επίπεδο και να κάνει κάτι για να αλλάξει τη  φιλοσοφία αυτή. Θα πρέπει δηλαδή να είναι θέση να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές.

Επίσης ένα άλλος λόγος που ενδεχομένως να κρατούν κάποιον να κάνει το νέο επιτυχημένο επαγγελματικό βήμα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η νοοτροπία για τα χρήματα, την επιτυχία, τη δύναμη, την αξία που έχει  κ.λπ., ή  οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες που μπορεί να κάνει. Σημειώνεται δε πως από την παιδική ηλικία αλλά από και την καταγωγή  οικογένειας προκύπτει η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η νοοτροπία για τα παραπάνω.

Για πολλούς ανθρώπους είναι πρόβλημα να βάλουν τα όριά τους αλλά και να μην μπορούν να υποστηρίξουν τις προτεραιότητές τους

 Για άλλους πάλι είναι εμπόδιο για τη νέα επαγγελματική τους καριέρα ο τρόπος επικοινωνίας και αυτό τους αποθαρρύνει από κάθε είδους θετική υποστήριξη ή βοήθεια. Για  κάποιους δε σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και θεωρούν ότι  δεν αξίζει να προχωρήσουν επαγγελματικά ή ότι δεν αξίζουν να βιώσουν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στη δουλειά τους.  Μέχρι να αφήσουν τη δουλειά που κάνουν και να σκεφτούν ότι αυτά τους εμποδίζουν  για να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και  ανταμοιβή, θα είναι δύσκολο να χτίσουν μια πιο επιτυχημένη καριέρα που θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους

Βήμα 3. Πείτε «Ναι» στα πιο συναρπαστικά οράματά σας για το μέλλον

Πρέπει να έχει κανείς ένα ” σωστό” όραμα για το επόμενο κεφάλαιο του αλλά όχι ένα οποιοδήποτε όραμα ή φαντασία. Συχνά κάνουμε μεγάλα όνειρα για το πού θα θέλαμε να  είμαστε, ωστόσο το όραμα είναι τόσο μακρινό από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και σαμποτάρουμε κάθε προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί.  Αυτό συμβαίνει επειδή δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει. Όπως είπε ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι λάθος να κοιτάμε πολύ μπροστά. Η αλυσίδα του πεπρωμένου μπορεί να  χρησιμοποιήσει μόνο έναν κρίκο τη φορά». Άλλοι πάλι  φοβούνται να κάνουν σκέψεις για μεγάλα οράματα και γι’ αυτό παραμένουν κολλημένοι σε απαράδεκτες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσει κανείς συγκεκριμένα πώς είναι η επιτυχία και η ανταμοιβή ειδικά για τον ίδιο, αλλά μετά θα πρέπει να τα χωρίσει σε δύο πράγματα: σε ένα όραμα που μπορεί να έχει και στους στόχους που μπορεί να πετύχει και που αρμόζουν στον ίδιο.

Βήμα 4. Εξερευνήστε το και δοκιμάστε το

Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό βήμα από τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να κάνει μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας στα 40 έτη. Δηλαδή θα πρέπει να εξερευνήσει κανείς τις τρεις κορυφαίες κατευθύνσεις που τον ενθουσιάζουν περισσότερο, να τις δοκιμάσει και να τις ελέγξει όσο πιο διεξοδικά γίνεται, πριν πάρει την μεγάλη επαγγελματική απόφαση.  Για παράδειγμα, εάν κάποιος εργάζεται στο τομέα του real estate αλλά θέλει να ξεκινήσει μια τη δική του επιχείρηση, σε άλλο τομέα, τότε μπορεί να το δοκιμάσει με κάθε τρόπο.

Για να γίνει αυτό ενδεικτικά θα πρέπει να κάνει κανείς τις παρακάτω ενέργειες:

  • Να πάρει συνεντεύξεις από ανθρώπους που είναι πετυχημένοι σε αυτό που θέλει να κάνει, αλλά και από εκείνους που έχουν αποτύχει σε αυτό.
  • Να το ερευνήσει διεξοδικά στο διαδίκτυο.
  • Να λάβει κάποια επιχειρηματική υποστήριξη από το SCORE.org ή από κάποιες άλλες ομάδες που ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα προκειμένου να βοηθηθεί στην ανάπτυξη του του σχεδίου της επιχείρησης του.
  • Να συναντηθεί με τον οικονομικό του σύμβουλο για να εξετάσει τα οικονομικά του σχέδια.
  • Να διαβάσει όλα όσα μπορεί να βρει σχετικά με αυτή τη νέα κατεύθυνση και να κατανοήσει εάν υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις κατάρτισης ή εκπαίδευσης προκειμένου να πετύχει και να  γίνει ανταγωνιστικός.
  • Να πηγαίνει σε συναντήσεις δικτύωσης με άτομα του χώρου.
  • Να αναπτύξει το μάρκετινγκ και το επιχειρηματικό του σχέδιο και να κάνει  μια έρευνα εξονυχιστική, ανταγωνιστική  προκειμένου να ενημερωθεί για το τι θα αντιμετωπίσει
  • Να  δοκιμάσει την επαγγελματική ταυτότητα αυτής της νέας κατεύθυνσης πριν ναυαγήσει το εγχείρημά του.

5. Δημιουργήστε το S.M.A.R.T.

Δεν μπορεί κανείς να πάει μέσα σε 1 μήνα από το σημείο Α στο σημείο Ω . Η διαδικασία του προσδιορισμού του ποιος πραγματικά είναι κανείς και το τι θέλει να πετύχει σε μια νέα καριέρα, αλλά και του πως θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις σε συνδυασμό με τις αξίες, τα οράματα και τις ανάγκες του– χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια, υπομονή και εμπιστοσύνη.  Επίσης επισημαίνεται πως είναι χρήσιμο να φτιάξει κανείς ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών, 6 μηνών και 12 μηνών με συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους για το εγχείρημα του, όπως και να έχει κάποιον που θα τον καθοδηγήσει σωστά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.