Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch διατήρησε στη βαθμίδα B το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, αλλά αναθεώρησε σε αρνητική από σταθερή την προοπτική του.
Η αναθεώρηση της προοπτικής οφείλεται στους εξής λόγους:
Η τρέχουσα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας αύξησε τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς η χρηματοδότηση από τους δημόσιους πιστωτές και η όποια δυνητική πρόσβαση στις αγορές μπορεί να καθυστερήσει κάποιους μήνες. Οι πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν κάνει πιο αβέβαιη την κατεύθυνση της ελληνικής πολιτικής. Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδοέως το καλοκαίρι δεν αποτελεί αυτό που αναμένει ο Fitch, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών δυσκολίων και μίας επιστροφής στην ύφεση.
Κατά την άποψη του Fitch, μία συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας παραμένει πιθανή, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη μίας συμφωνίας.Αυτό ισχύει και στην περίπτωση μίας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολιτικών των δύο πλευρών, ώστε οι διπαραγματεύσεις θα ήταν περίπλοκες και α υπόκεινταν σε κινδύνους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τις πολιτικές θέσεις του από το 2012. Υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευθεί στη διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και στην τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του ΔΝΤ και των ιδιωτών πιστωτών. Ωστόσο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα σταματούσε πιθανότατα στην περίπτωση μίας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα υπήρχε αυξητική πίεση στις δαπάνες μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το 2015 αποτελεί κίνδυνο, αλλά δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch. Σε ένα δυσμενές σενάριο, μια παρατεταμένη πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με έλλειψη χρηματοδότησης, θα πίεζε σοβαρά τις ταμειακές ροές του ελληνικού κράτους έως το καλοκαίρι. Οι πιο σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία θα ενέχουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομικής ανάκαμψης.