Quantcast
Fitch: Μία συμφωνία της Ελλάδας παραμένει δυνατή αλλά έχει αυξηθεί ο κίνδυνος Grexit - enikonomia.gr
share

Fitch: Μία συμφωνία της Ελλάδας παραμένει δυνατή αλλά έχει αυξηθεί ο κίνδυνος Grexit

δημοσιεύτηκε:

Το «Όχι» στο χθεσινό ελληνικό δημοψήφισμα αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο μίας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνης, αναφέρει σε σημείωμα του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δημόσιων πιστωτών της παραμένει δυνατή, αλλά ο χρόνος στερεύει και ο κίνδυνος λανθασμένων πολιτικών βημάτων ή απλώς της μη δυνατότητας συμφωνίας των δύο πλευρών, παραμένει μεγάλος, σημειώνει ο οίκος.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σηματοδοτεί την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί με τους δημόσιους πιστωτές της, από τους οποίους μπορεί να επίκεινται ισχυρότερες δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του EFSF.

«Οι πιστωτές, ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι απίθανό να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις στα μέτρα πολιτικής. Οι προτάσεις τους μπορεί να εξακολουθούν να μην είναι αποδεκτές στην ελληνική κυβέρνηση που έχει αναθαρρήσει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημειώνεται.

Η έλλειψη προόδου και η απώλεια εμπιστοσύνης έως τώρα φέτος σημαίνουν ότι θεωρούμε δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και μία περιορισμένη συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν λήγουν τα ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα, αξίας 3,5 δις. ευρώ.

Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ αδύναμη, με την εκτιμώμενη έκθεση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκτιμάται από τον Fitch σε πάνω από 40% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2015. Αυτά τα ποσοστά πιθανόν να έχουν επιδεινωθεί έκτοτε περαιτέρω, καθιστώντας την ανακεφαλαιοποίηση μία πιο πιεστική προτεραιότητα, αναφέρει ο Fitch. Οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για την ΕΚΤ να δικαιολογήσει μία αύξηση του ELA, ο οποίος δεν έχει αυξηθεί από τις 28 Ιουνίου, αν και μπορεί να βρει έναν ενδιάμεσο τρόπο για να χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα, ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

«Η μη αποπληρωμή της ΕΚΤ θα ήταν επομένως ένα μείζον γεγονός, κυρίως λόγω της πιθανής αντίδρασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να συμπεράνει ότι δεν μπορεί να χορηγεί πλέον ELA sστις ελληνικές τράπεζες. Περαιτέρω περιορισμός της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα ωθούσε πιθανόν τις τράπεζες σε εκκαθάριση και να καταστήσει την επίτευξη μίας συμφωνίας εξαιρετικά δύσκολη. Αν δεν πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, δεν θα υποβαθμισθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της ‘περιορισμένης χρεοκοπίας’, καθώς η αξιολόγηση CC του οίκου αντανακλά τον κίνδυνο μη πληρωμής των ιδιωτών κατόχων ελληνικού χρέους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.