Quantcast
Financial Times: Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για τις τιμές στο ρεύμα-Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

Financial Times: Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για τις τιμές στο ρεύμα-Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Επιστολή για τις τιμές της ενέργειας απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να υπάρξει πανευρωπαϊκή παρέμβαση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times o κ. Μητσοτάκης σημειώνει στην επιστολή αυτή πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κ. Ούρσουλα να υπάρξει καλύτερη εποπτεία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είπε πως το θέμα αυτό είναι δύσκολη εξίσωση ακόμη και για για τους ειδικούς. «Υπάρχει μια θεμελιώδης στρέβλωση στην ενεργειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε πρόσφατα ο Μητσοτάκης. «Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν περιμένω άμεσες λύσεις, αλλά τουλάχιστον αφήστε κάποιον να το αντιμετωπίσει» σημείωσε πρόσφατα.

«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, πριν από την αποστολή της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Τι άλλο αναφέρει η επιστολή

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εκμεταλλευτεί τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν και να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας. Επισημαίνεται δε πως οι παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων:

  • ο ζεστός καιρός στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία
  • οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • οι λίγες βροχοπτώσεις

Αλλά ο Μητσοτάκης είπε πως αυτό οφείλεται κατά κόρον στο ότι έχουν γίνει επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας. Το Κίεβο ήταν αρχικά ο βασικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες στην ΕΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.