Quantcast
Φιλοδωρήματα: Τα "ψιλά γράμματα" που πρέπει να γνωρίζετε για την φορολόγηση τους σύμφωνα με τον Δήμα - enikonomia.gr
share

Φιλοδωρήματα: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για την φορολόγηση τους σύμφωνα με τον Δήμα

δημοσιεύτηκε:

Για τον νέο τρόπο φορολόγησης του φιλοδωρήματος των εργαζομένων μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας. «Η  κυβέρνηση αυτό το οποίο αλλάζει είναι πως θεσπίζει μία φοροαπαλλαγή. Η φοροαπαλλαγή αυτή είναι της τάξεως των 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω των POS.  Άρα μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο, όσα φιλοδωρήματα δίνονταν μέσω POS, φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ.

Είχαμε και την ομολογία από τον από τον Άρειο Πάγο. Άρα το φιλοδώρημα θεωρείται εισόδημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους που λαμβάνουν φιλοδώρημα θεσπίσαμε αυτό το αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα, ώστε να μη δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα» είπε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε πως  « είναι μια νομοθετική διάταξη. Αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει το ποσό των 800 ευρώ το μήνα και έρθει ένας εργοδότης και πει ότι τα 600 ευρώ θα είναι ο μισθός και τα 200 ευρώ θα είναι τα φιλοδωρήματα, τα οποία λαμβάνει, τα 200 ευρώ ερχόμαστε και τα φορολογούμε πολύ περισσότερο για τον εργοδότη. Άρα είναι αντικίνητρο για τον εργοδότη να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, θα το δείτε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον επόμενο μήνα».

Ξεκαθάρισε δε πως ο  νέος τρόπος φορολόγησης του φιλοδωρήματος θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου του 2024 και όχι αναδρομικά και πως αυτό αφορά μόνο αυτά που δίνονται μέσω του POS.

Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που θα ενημερώνονται οι εργαζόμενοι ενός εστιατορίου για τα φιλοδωρήματα που θα παίρνουν μέσω POS  είπε «ουσιαστικά το κάθε κατάστημα έχει τον  δικό του τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Μέσω του Pos καταγράφονται τα εισοδήματα. Αυτά τα εισοδήματα …. τα φιλοδωρήματα δηλώνονται στην επιχείρηση. Κάθε επιχείρηση κάνει και την κατανομή  όταν είναι μέσω POS .Δηλαδή ποιον εργαζόμενο είχε την βάρδια  εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή ».

«Το φιλοδώρημα φαίνεται στο τέλος της βάρδιας,  στο τέλος της ημέρας του εργαζόμενου . Και κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει την αναλογία του πόσο που πήρε ο κάθε εργαζόμενος της» συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Φιλοδωρήματα: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη φορολόγηση τους

Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα φιλοδωρήματα τα εξής:

-Η φορολόγηση

Ο υπολογισμός του αφορολογήτου των 300 ευρώ για φιλοδωρήματα  θα γίνει σε σε μηνιαία βάση . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  εάν κάποιος εργαζόμενος πάρει ποσό πάνω από αυτό το όριο, τότε αυτό θα υπολογίζεται  αθροιστικά μαζί με τα  υπόλοιπα εισοδήματα του και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές 

Επίσης το φιλοδώρημα ενδέχεται να απαλλαγεί από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.  Αυτό σημαίνει πως  αυτό δεν θα ληφθεί υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.

-Τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

Οι εργαζόμενοι μπορούν να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.εάν θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια.

-Τα δώρα 

Για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη τα φορολογητέα ποσά  που προέρχονται από τα φιλοδωρήματα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.