Για τις εξαγωγές της φέτας ανησυχούν ορισμένοι παραγωγοί του κλάδου μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των www.reuters.com τα ελληνικά γαλακτοκομεία που εξάγουν φέτα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ εκτιμούν πως οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές αυτές τουλάχιστον στο μισό.
«Φοβάμαι πως αυτή τη φορά η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από αυτούς τους δασμούς », δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας, Χρήστος Αποστολόπουλος. « Θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές αγορές για να διοχετεύσουμε αυτές τις ποσότητες » συμπλήρωσε.
Ωστόσο από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Λάτσης είπε πως παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολουθεί να στοιχηματίζει στην επέκτασή του στο εξωτερικό. «Είμαστε αισιόδοξοι πως ό,τι και να γίνει θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εισέλθουμε σε αυτή την αγορά. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά» τόνισε.
Ωστόσο ο κ. Λάτσης διερωτήθηκε « ποιο μέρος αυτού του κόστους( εν δασμών) θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Ωστόσο το πού θα κάτσει η μπίλια κανείς όμως δεν ξέρει ακόμα»
Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων φυλάσσονται 6.000 βαρέλια φέτας όπου ωριμάζουν σε άλμη για τουλάχιστον 2 μήνες.
Ο Συνεταιρισμός συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς φέτας της χώρας, καθώς προμηθεύει σχεδόν 5.000 τόνους σε ετήσια βάση στην ελληνική αγορά. Μάλιστα το 2023 η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα άγγιξε συνολικά το 2023 τους 140.000 τόνους, με αξία 800 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν το 8% των εξαγωγών κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια.
Η Ελλάδα
Μεταξύ άλλων ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως το 2019 η ελληνική φέτα δεν συμπεριλήφθη στη λίστα με τα ευρωπαϊκά προϊόντα που επιβλήθηκαν οι αμερικανικοί δασμοί Ωστόσο φέτος τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά.
Πλέον, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ανησυχούν πως οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις εξαγωγές έως και κατά 50%.