Φέσσας: Αισιοδοξία για επενδύσεις και ανάπτυξη

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές επαναπατρισμού τόσο των κεφαλαίων όσο και των εργαζομένων που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το βιομηχανικό συνέδριο που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα ο κ. Φέσσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τώρα που διαλύθηκαν τα σύννεφα για το ενδεχόμενο να περάσει η οικονομία σε τριτοκοσμική διαχείριση, θα ήταν «βλακώδες» να μην τοποθετήσουν οι επενδυτές τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα που προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από τα λιμνάζοντα κεφάλαια σε τράπεζες.

Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης απωθούσε τα κεφάλαια, σήμερα προσελκύει επενδυτές που ενδιαφέρονται για ακίνητα, υπηρεσίες, βιομηχανία και το κρίσιμο είναι το ενδιαφέρον αυτό να γίνει τάση. Αναφορικά με το brain drain σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα επιστρέψουν καλύτερα εκπαιδευμένοι και με διαφορετική νοοτροπία, ακόμη και με χαμηλότερες αμοιβές, εφόσον βρουν δουλειά, αξιοκρατία και ευκαιρίες εξέλιξης, καθώς το μοντέλο διαβίωσης στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Ο κ. Φέσσας ανέφερε ακόμη ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020 είναι εφικτός, «ίσως και παραπάνω», με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το συνέδριο του ΣΕΒ είναι αφιερωμένο στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της βιομηχανίας όσο και της χώρας συνολικά. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, οι επενδύσεις από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε σχετικά έργα και υπηρεσίες είναι συγκρίσιμες με αυτές της ΕΕ ωστόσο συνολικά η χώρα παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Ο κ. Φέσσας τόνισε την ανάγκη ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στην τεχνολογική αναβάθμιση «και όχι σε ντουβάρια», όπως επίσης να αλλάξουν οι αντιλήψεις της κοινωνίας που παραμένει φοβική προς τις νέες τεχνολογίες. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Καλαμάτας με το δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα βελτίωσης της παραγωγικότητας, μείωσης του κόστους, επιτάχυνσης της παραγωγικής διαδικασίας, περιορισμού των αποθεμάτων, κ.α. από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε εργοστάσια της Ευρώπης.

Σε ερώτηση εξάλλου για το κόστος πρόσβασης στο Ίντερνετ που είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ απέδωσε το πρόβλημα μεταξύ άλλων στην υψηλή φορολογία και στη δυσκολία δημιουργίας υποδομών (κεραίες) το οποίο όπως είπε αντιμετωπίζεται. «Όσο φθηνότερη είναι η πρόσβαση, τόσο αναπτύσσεται η ψηφιακή οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι τιμές θα πέσουν.


Exit mobile version