Δεν λέγεται η αλήθεια στους Γερμανούς φορολογουμένους ότι τα δάνεια σε διψήφιο νούμερο έχουν χαθεί είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung,με αφορμή την έγκριση της τελευταίας δόσης της Ελλάδας από τη γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού.
Μάλιστα η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής κάνει έναν ευρύτερο απολογισμό της κατάστασης στην Ελλάδα εν όψει της 20ης Αυγούστου. Κάνει λόγο για ένα «τραυματικό κεφάλαιο Ελλάδα από πολλές πλευρές» μνημονεύοντας επί παραδείγματι την «χωρίς προηγούμενο οικονομική βοήθεια που πήρε η χώρα, αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης». Ακόμη υπενθυμίζει το υψηλό παρά την οικονομική βοήθεια ποσοστό δημόσιου χρέους και συνεχίζει:
«Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα πρέπει επιτέλους να είναι πιο ειλικρινής και να σταματήσει να δίνει χώρο σε ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Κάτι τέτοιο είναι ο μύθος που λέγεται στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ως στάχτη στα μάτια τους, ότι δηλαδή τα δάνεια θα επιστραφούν στο ακέραιο. Στην πραγματικότητα, δόθηκαν ευρείες ελαφρύνσεις του χρέους που στην πράξη σημαίνουν μερική μείωση χρέους. Επιστροφή δεν θα γίνει ποτέ, ad calendes graecas, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι. Με την παράταση του χρόνου καταβολής των τόκων από την Ελλάδα, τα προβλήματα έχουν μετατεθεί στο μέλλον» συνεχίζει η εφημερίδα. «Με τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα επιστρέψει τα χρέη της, πέφτει στάχτη στα μάτια των φορολογουμένων. Η σημερινή πολιτική γενιά, που ευθύνεται για την μετάθεση της χρεοκοπίας στο μέλλον,θα έχει αφυπηρετήσει προ πολλού. Αφήνει τη στιγμή της πικρής αλήθειας στους επόμενους πολιτικούς».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η αρχή ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τα χρέη άλλης (No-Bail- Out) ήδη επί υπουργίας Σόιμπλε με ένα συγκεκαλυμμένο κούρεμα χρέους. «Στους Γερμανούς φορολογούμενους δεν λέγεται όλη η αλήθεια, ότι τα δάνεια σε διψήφιο νούμερο έχουν χαθεί. Αυτό οφείλεται και στην Ελλάδα, η οποία παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει γίνει χώρα ελκυστική για επενδυτές… Η απατηλή υπόθεση για βιωσιμότητα του χρέους προστίθεται και σε άλλους κατά φαντασία αριθμούς που παρουσιάζονται στο ελληνικό δράμα χρέους, όπως η υπόσχεση των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις… Αυτήν την εποχή η Ελλάδα βιώνει μια αργή οικονομική ανάκαμψη, ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο αλλά η υπόλοιπη ιδιωτική οικονομία με πολύ κόπο προχωρά».
Πηγές: Deutsche Welle- FAZ